Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Sfatul farmacistului

LIMFOCITE SCĂZUTE

16 septembrie 2024
Scăderea numărului de limfocite din sânge se numește limfocitopenie sau, mai simplu, limfopenie. Ca subtip al leucocitelor (15-40% din numărul celulelor albe din sânge), limfocitele sunt o componentă esențială a sistemului imunitar, pe care îl ajută să lupte împotriva substanțelor străine, adică virusuri, bacterii sau celule tumorale. 
Citeste articolul

INTOLERANȚA LA LACTOZĂ

09 septembrie 2024
Sindrom clinic care se manifestă cu simptome specifice în urma consumului de produse alimentare care conțin dizaharidul lactoză, prezent în cantitate mare în lapte și produse din lapte. În mod obișnuit, enzima numită lactază, aflată în intestinul subțire, descompune lactoza în două glucide simple, glucoză și galactoză. 
Citeste articolul

INTOLERANȚA LA GLUTEN

04 septembrie 2024
Reprezintă un grup de simptome digestive (balonare, durere abdominală, diaree) care apar în urma consumului de gluten, proteină prezentă în grâu, secară, orz, ovăz. Este o afecțiune digestivă în timpul căreia mucoasa interioară a intestinului subțire este vătămată de reacția alergică a organismului la alimentele care conțin gluten.
Citeste articolul

HALUCINAȚIILE

26 august 2024
O distorsiune psihică manifestată prin experiențe senzoriale cu participarea simțurilor văz, auz, olfactiv, gustativ și tactil și care, deși par reale, nu există în realitate. Sunt doar imaginare, create mental. Halucinațiile pot să apară oricând de-a lungul vieții și sunt întâlnite adesea, deși, în esență, reprezintă un simptom al unei afecțiuni mintale
Citeste articolul

PROTEJAREA PIELII DE RAZELE ULTRAVIOLETE

22 august 2024

Ca și în cazul ochilor, razele ultraviolete afectează și sănătatea pielii, indiferent de gen, anotimp, vârstă sau pigmentul acesteia. Așadar, fără să împiedice bronzarea pielii, protecția solară este utilă în fiecare zi, la fiecare expunere la soare, pentru a zădărnici posibilele efecte negative ale razelor ultraviolete: arsuri solare, imunosupresie sau cancer de piele.

Citeste articolul

PROTEJAREA OCHILOR DE RAZELE ULTRAVIOLETE

12 august 2024
Efectul dăunător al razelor/radiațiilor ultraviolete (UV) asupra ochilor, provenit din trecerea acestora prin mediile refringente (care refractă razele luminoase) ale globului ocular (cornee, cristalin până la retină), se poate mainfesta prin cataractă, fotokeratită, fotoconjunctivită sau chiar pierderea pe termen variabil a vederii.
Citeste articolul

PETELE PIGMENTARE

06 august 2024
Cunoscute și sub numele de pete maronii, petele pigmentare sunt modificări ale culorii pielii (pete mai închise decât țesuturile din jur) care apar din cauza acumulării anormale a melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, părului și ochilor, cum am precizat și la subiectul de data trecută.
Citeste articolul

DEPIGMENTAREA PIELII

29 iulie 2024
Depigmentarea pielii este o afecțiune dermatologică întâlnită la 1-2% din populația lumii. Presupune apariția unor pete foarte deschise la culoare, răspândite pe toată pielea.
Citeste articolul

Cefaleea

17 iulie 2024

Durerea de cap. O afecțiune comună, de care suferă foarte multă lume, o suferință descrisă încă din Antichitate. Unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic. Potrivit datelor în domeniu ale Organizației Mondiale a Sănătății, cam jumătate din populația adultă a lumii, din toate regiunile geografice și de toate vârstele, suferă anual (cel puțin) un episod de cefalee.

Citeste articolul

MIGRENA (II)

08 iulie 2024
Este o afecțiune neurologică cronică. O durere de cap moderată sau severă, resimțită ca o durere pulsatilă, de obicei unilaterală (pe o parte a capului), asociată cu sensibilitate crescută la lumină și sunete, precum și cu greață și stare de rău, în crize care pot dura câteva ore sau zile. O problemă de sănătate frecventă, care afectează o femeie din cinci sau un bărbat din 15 și are un impact semnificativ asupra calității vieții.
Citeste articolul

MIGRENA

01 iulie 2024
Este o afecțiune neurologică cronică. O durere de cap moderată sau severă, resimțită ca o durere pulsatilă, de obicei unilaterală (pe o parte a capului), asociată cu sensibilitate crescută la lumină și sunete, precum și cu greață și stare de rău, în crize care pot dura câteva ore sau zile.
Citeste articolul

INFECȚIA IMPETIGO

18 iunie 2024
„Bube dulci”, așa cum o știm cu toții în limbaj popular. O patologie infecțioasă, cunoscută încă din sec. al XIV-lea, în Anglia, cu manifestare îndeosebi la copii (care se rănesc mai des) și care poate fi transmisă cu ușurință prin contact direct. 
Citeste articolul

HEMATOMUL

11 iunie 2024
Este o acumulare de sânge în exteriorul unui vas, provocată de un traumatism. Poate să apară la nivelul oricărui vas de sânge (artere, vene, capilare), diferă ca dimensiuni și, în unele cazuri, formează o masă perceptibilă la palpare.
Citeste articolul

CONTUZIILE

03 iunie 2024
Contuziile sunt leziuni ale țesuturilor subcutanate, ca rezultat al unui traumatism suferit prin cădere, strivire sau lovire, fără întreruperea continuității pielii. Fără ruperea tegumentului.
Citeste articolul

VÂNĂTĂILE

27 mai 2024
În termeni medicali, echimoze. Amintite în tratate medicale încă din Antichitate (în Egipt și Grecia), inclusiv în privința remediilor și tratamentelor medicale adecvate. Prin urmare, termenul derivă, cât se poate de normal, din grecescul ekkhumōsis, care înseamnă „scăpare de sânge”.
Citeste articolul

FURUNCULUL

20 mai 2024
Vorbim despre acel nodul care poate să apară în orice zonă a corpului (pe față, gât, membre sau trunchi, îndeosebi în zonele unde există păr și mai multe glande sudoripare), ca urmare a infectării unui folicul de păr.
Citeste articolul

ALERGIILE DE PRIMĂVARĂ

13 mai 2024
În prezent, alergiile afectează 25% din populația globului, foarte multe dintre persoanele afectate fiind alergice la polen. Așadar, la vremea când plantele înverzesc și înfloresc, polenul răspândit în natură le poate provoca reacții negative persoanelor cu alergii.
Citeste articolul

FICATUL GRAS ALCOOLIC

29 aprilie 2024
Boala hepatică alcoolică se numără printre cele mai frecvente boli hepatice la nivel mondial, afectând atât bărbații, cât și femeile, de la ușoare inflamații, până la complicații care impun tratamente pe termen lung sau chiar transplant de ficat, știut fiind că poate degenera în ciroză.
Citeste articolul

FICATUL GRAS NON-ALCOOLIC

22 aprilie 2024
Pe 19 aprilie, în fiecare an, este Ziua Mondială a Ficatului, în care specialiștii atrag atenția că, la nivel global, o persoană din patru suferă de boala ficatului gras (alcoolic sau non-alcoolic). 
Citeste articolul

DALTONISMUL

16 aprilie 2024
 
Termenul specific: cecitate cromatică. Este o afecțiune congenitală care se caracterizează printr-o deficiență de percepție a culorilor, cel mai adesea fiind vorba despre roșu și verde. Se manifestă la circa 7% dintre bărbați și 1% dintre femei. 
Citeste articolul

ZBATEREA OCHIULUI

08 aprilie 2024
Este o contracție anormală a mușchilor pleoapelor, care se manifestă prin clipiri excesive și închiderea și deschiderea involuntară a ochilor. O patologie medicală, numită, în literatura de specialitate, blefarospasm.
Citeste articolul

DEPENDENȚA DE CUMPĂRĂTURI (II)

01 aprilie 2024
Chiar dacă pare amuzant, este o situație cât se poate de reală. Chiar și în cazuri de scumpiri în serie sau în țări cu nivel de trai mai scăzut, există oriunde, în societatea de consum de azi, oameni cărora shopping-ul le dă senzația de ralaxare, de plăcere, de control și de importanță a propriei persoane, dincolo de un comportament normal în practica achiziției de bunuri.
Citeste articolul

DEPENDENȚA DE CUMPĂRĂTURI (I)

25 martie 2024
Chiar dacă pare amuzant, este o situație cât se poate de reală. Chiar și în cazuri de scumpiri în serie sau în țări cu nivel de trai mai scăzut, există oriunde, în societatea de consum de azi, oameni cărora shopping-ul le dă senzația de ralaxare, de plăcere, de control și de importanță a propriei persoane
Citeste articolul

DEPENDENȚA DE PICĂTURILE NAZALE

18 martie 2024
Alergii sezoniere, răceală, gripă, toate au în comun necesitatea folosirii picăturilor nazale sau a spray-ului nazal, pentru curățarea căilor respiratorii, decongestionare și ușurarea respirației.
Citeste articolul

DEPENDENȚA DE INTERNET (II)

11 martie 2024
Indiscutabil, internetul este un mare progres pentru omenire, așa cum este și normal într-o eră a tehnologiei. A schimbat și schimbă felul în care interacționăm, în care învățăm, lucrăm și cum ne comportăm
Citeste articolul

DEPENDENȚA DE INTERNET (I)

05 martie 2024
Indiscutabil, internetul este un mare progres pentru omenire, așa cum este și normal într-o eră a tehnologiei. A schimbat și schimbă felul în care interacționăm, în care învățăm, lucrăm și cum ne comportăm, dar tendința de a petrece tot mai mult timp în mediul on-line depășește, din ce în ce mai mult, nivelul „sănătos” și cade în dependență
Citeste articolul

IPOHONDRIA

26 februarie 2024
Ipohondria este definită ca o tulburare de simptome somatice (aparținătoare organismelor vii) care se manifestă printr-o teamă persistentă și permanentă de îmbolnăvire sau prin credința celui încercat de acest simțământ-convingere că are o boală gravă, nediagnosticată.
Citeste articolul

PERICOLELE AUTOMEDICAȚIEI

19 februarie 2024
Automedicația. Un termen tot mai des întâlnit. Într-o formă populară bine cunoscută, „tratamentul după ureche”. „Molipsitor” din aproape în aproape. „Recomandările” se înlănțuie. 
Citeste articolul

DEGETUL ÎN CIOCAN

12 februarie 2024
Este acel deget (de la picior) îndoit din prima articulație. Afecțiunea poate fi prezentă de la naștere și la orice deget (cel mai rar la degetul mare), dar este mai des întâlnită la al doilea și al treilea și în cazul femeilor. 
Citeste articolul

UNGHIA ÎNCARNATĂ

05 februarie 2024
Unghia încarnată este aceea care crește în pielea care o înconjoară și reprezintă o afecțiune destul de comună, indiferent de vârstă și sex, prezentă îndeosebi la degetele mari de la picioare, cunoscută în termeni medicali ca onicocriptoză.
Citeste articolul

PICIORUL DIABETIC

29 ianuarie 2024
Piciorul diabetic este o complicație care poate să apară în evoluția diabetului la orice pacient și care afectează structurile membrelor inferioare: piele, articulații, oase, mușchi.
Citeste articolul

SINDROMUL PICIOARELOR NELINISTITE

23 ianuarie 2024
Sindromul picioarelor neliniștite este o boală neurologică de tip senzitiv și motor care poate să apară la orice vârstă, dar care este mai des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă și îndeosebi la femei (cu vârsta între 50 și 65 de ani), comparativ cu bărbații. 
Citeste articolul

AMORȚEALA PICIOARELOR

15 ianuarie 2024
Amorțeala picioarelor este o senzație destul de întâlnită, raportată la cauze minore, dar prin persistență și cumul de simptome poate indica și prezența unei afecțiuni grave. Poate fi episodică sau severă/cronică. Așadar, este neîngrijorătoare în prima situație și, ca sfat de urmat, de semnalat medicului specialist, în cea de a doua. 
Citeste articolul

AMORȚEALA MÂINILOR

08 ianuarie 2024
În termeni medicali, amorțeala mâinilor poartă denumirea de parestezie. Vorbim, așadar, despre o senzație neplăcută de furnicătură, arsură, înțepătură, amorțeală sau senzație de rece la nivelul pielii, cu extindere și durată diferite și cu grade diferite de afectare a vieții pacientului.
Citeste articolul

TRUSA DE MEDICAMENTE PENTRU CALATORIE

10 iulie 2019

Cine nu se întreabă înainte de orice concediu, ce medicamente ar trebui să pună în bagaj?
Unii dintre noi nu ar lua nimic, alții ar lua toată farmacia și un medic după ei.

Lista noastră arată așa:


• Medicamente pentru durere sau febra: aspirin Bayer cu vit C

Citeste articolul