Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Sistemul imunitar

27
noiembrie
Sistemul imunitar este probabil cel mai mare dar pe care ni l-a dat viata ! Afla cum il putem proteja si care sunt factorii care il pot ataca din materialul urmator!

In perioada premergatoare toamnei, sistemul imunitar este in alerta. Auzim in aceasta perioada cat de important este sa ne pregatim organismul pentru perioada rece, dar oare stim cu adevarat ce este sistemul imunitar si cum functioneaza?

Sistemul imunitar, conform definitiei, reprezinta mecanismele de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni. Acest rol de apărare este important pentru menținerea sănătății organismului, în cadrul raporturilor sale multiple cu mediul înconjurător, deoarece organismul este supus, in mod continuu, influenței factorilor externi. 
Toate organismele vii dispun de un astfel de sistem de apărare. Sistemul imunitar este cu atât mai complex cu cât organismul este situat mai sus pe scara evoluției biologice.
Sistemul imunitar caută îndepărtarea sau distrugerea corpurilor străine nesănătose, pătrunse în organism (agenți patogeni), cât și distrugerea unor structuri proprii dăunătoare.
Agenții patogeni care pot pătrunde în organism, generând reacții ale sistemului imunitar, pot fi: substanțe biologice (toxine, veninuri), organisme infracelulare (virusuri), organisme monocelulare (bacterii, ciuperci microscopice, protozoare) sau organisme pluricelulare (viermi paraziți).


SI Sistemul imunitar nu este un organ vizibil cu ochiul liber, insa este prezent in corpul nostru 24 ore din 24.Sistemul imunitar poate fi de doua feluri:

Nespecific, innascut – sistemul de aparare prezent la majoritatea orgnismelor vii, inca de la inceputul existentei organismului (imunitate mostenita, dobandita) si care actioneaza prin mecanisme ce apara gazda de infectia cu alte organisme, in mod nespecific.
Specific, dobandit – este dobandit in timpul vietii, dupa ce organismul a intrat deja in contact cu agentul patogen. Acest mecanism specific de aparare functioneaza astfel: fiecare celula a corpului identifica virusii prin antigeni specifici si elibereaza asa-numitii anticorpi care distrug agentul patogen respectiv. Acest sistem este sustinut de anumite celule - limfocite T si B - care au capacitatea de a retine si memora agentul patogen in eventualitatea unui contact nou.

Componentele sistemului imunitar care impiedica patrunderea agentului patogen in organism sunt:
Barierele mecanice si fiziologice - pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, enzimele intestinale
Bariera celulara din sange si tesuturi
Bariera umorala – anticorpii - care nu se pot deplasa activ ca si celulele din sistemul de aparare, ci sunt transportate pasiv de fluxul sanguin si limfatic, se fixeaza de agentul patogen pe care il dezactiveaza si il distrug.
Sistemul imunitar mai poate fi descris ca si “contabilul” organismului, intrucat tine evidenta tuturor “invadatorilor”. El stie ce arma sa foloseasca impotriva lor. In cazul in care una din celule nu-si face bine treaba, atunci intregul sistem sufera!

Care sunt factorii responsabili de “caderea” sistemului imunitar?
Malnutritia – alimentatia dezechilibrata (cantitativ – diete, mese neregulate si saracacioase si calitativ – fara aportul necesar zilnic de proteine, calorii, minerale si vitamine).
Stresul – cel mai nociv factor – in situatii de stres organismul secreta cortizol si noradrenalina, doua substante care slabesc sistemul imunitar.

Sedentarismul – lipsa miscarii si a exercitiilor fizice regulate. Miscarea stimuleaza functiile naturale de aparare ale organismului, precum si producerea de limfocite: limfocitele T cu rol antiinfectios, ce participa activ in distrugerea tumorilor,  limfocitele B, responsabile cu producerea anticorpilor si “NK - natural killers”– ucigasi naturali ai bacteriilor, virsurilor. Atentie! Eforturile fizice intense si de durata slabesc imunitatea !!!

Antibioticele – perturba flora intestinala. Flora bacteriana intestinala reprezinta aproape 80% din sistemul imunitar. Bacteriile “bune” din intestine sunt distruse de administrarea de antibiotice, alcool sau hrana defectuoasa. Flora intestinala poate fi reechilibrata prin administrarea de probiotice. Capacitatea naturala de aparare a organismului are de suferit si datorita utilizarii altor medicamente, precum cele antitiroidiene. Printre efectele adverse ale acestora se numara leucopenia, tulburare manifestata prin scaderea numarului de globule albe (leucocite).
Lipsa vitaminelor B6, C si E, Zinc si Fier – consumul precar de legume si fructe proaspete, duc la carente care in timp dezechilibreaza sistemul imunitar.
Lipsa somnului - in timpul somnului se refac toate functiile organismului, inclusiv cele ale sistemului imunitar.
Expunerea la toxine si poluanti atmosferici – folosirea detergentilor chimici pentru curatenie care se propaga si in interiorul locuintei, ierbicidelor si pesticidelor folosite pentru tratarea culturilor de legume si fructe.
Imbatranirea contribuie la slabirea sistemului imunitar – studiile au aratat ca cele mai multe infectii, afectiuni inflamatorii apar dupa varsta de 65 ani, cand toate procesele metabolice din organism se realizeaza de multe ori defectuos sau din ce in ce mai incet.