Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

HEPATITELE VIRALE A, B SI C

09
mai

Hepatita este o boala infectioasa virala, care afecteaza, la nivel global, circa 550 de milioane de oameni, cele mai multe (peste 500 de milioane) fiind cazurile B si C. Data fiind cifra totala, în urma cu cativa ani, 194 de state au adoptat o strategie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind hepatitele virale, cu obiectiv principal eliminarea hepatitelor B si C pana în anul 2030.

Hepatitele virale sunt afectiuni ale ficatului provocate de virusurile hepatice (denumirea corecta a virusului este „hepatitic”, dar în uz ramane aceea cunoscuta pe scara larga, de „hepatic). Vorbim, asadar, despre inflamatii aparute ca urmare a agresiunii directe a virusului (care se multiplica în celulele ficatului) sau ca reactie imuna a organismului activata de virus. La modul simplu, hepatita înseamna „inflamarea ficatului”, denumirea bolii provenind din cuvantul grecesc pentru ficat: hépar. Virusurile hepatotrope (cu afinitate pentru ficat) sunt denumite dupa literele alfabetului: A, B, C, D, E si G. Frecvente la noi în tara sunt virusurile A, B si C. Ele ataca, mai mult sau mai putin, celulele hepatice, cu efect în functionarea defectuoasa a ficatului (insuficienta hepatica), ale carui leziuni pot fi ireversibile, cu toate ca este singurul organ capabil de regenerare. Riscul consta în modificarea constructiei si functionarii ficatului pana la stadii ireversibile, cu atat mai mult cu cat hepatitele B si C, de pilda, se pot croniciza (spre deosebire de hepatita A), ajungand la forme grave, cu icter, insuficienta hepatica severa sau encefalopatie hapatica. Totodata, este de retinut faptul ca hepatitele virale sunt boli infectioase cu un grad ridicat de transmitere.

Hepatita virala A este cunoscuta ca „boala mainilor murdare”, dat fiind faptul ca se transmite mai ales prin contact personal si prin consumul de apa sau alimente contaminate cu virusul hepatic A, care nu se poate transmite prin sange, injectii sau interventii chirurgicale si provoaca doar hepatita acuta. Prin urmare, se vindeca în doua-trei luni. Nu se cronicizeaza. Simptomele, care pot persista, în unele cazuri, pana la o jumatate de an, includ:

– febra si oboseala;

– greata si varsaturi;

– scaderea poftei de mancare si, prin urmare, scaderea în greutate;

– dureri abdominale, musculare si articulare;

– diaree si scaune deschise la culoare;

– urina închisa la culoare (hipercroma);

– îngalbenirea mucoaselor pielii si ochilor (icter), nu si la copiii mici.

Virusul poate fi transmis chiar si de catre persoanele asimptomatice, fapt care da o greutate în plus preventiei, parte a temei de fata unde inseram si sfatul nostru obisnuit, de data aceasta referitor la vaccinare. Este cea mai simpla modalitate de prevenire a hepatitei A. În general, doua doze, a doua la sase luni dupa prima, însa numarul de doze si intervalul depind de vaccinul administrat. O alta forma, administrata numai persoanelor peste 18 ani, combina si vaccinul contra hepatitei B. Vaccinul nu este recomandat copiilor sub un an si alergicilor. Ca si în alte situatii, este limpede ca igiena mainilor (spalatul temeinic) constituie abc-ul preventiei. În plus, este bine sa nu împrumutam obiectele de igiena personala si sa avem grija cu depozitarea gunoiului numai în locurile special amenajate.

Hepatita virala A este o infectie hepatica posibila la orice varsta, copiii fiind cei mai predispusi. Perioada de incubatie este de doua pana la sase saptamani. Simptomele enumerate mai sus fac necesara prezentarea la medicul specialist, pentru diagnostic. Acesta este stabilit pe baza analizelor de sange. În cazul confirmarii afectiunii, devine utila si testarea celorlalti membri ai familiei. Totodata, exista posibilitatea contactarii virusului si de alte persoane cu care am intrat în contact. Tratamentul înseamna alimentatie usoara, hidratare corespunzatoare si odihna. Cazurile severe pot necesita spitalizare. Foarte rar, pot aparea complicatii, cum ar fi insuficienta hepatica, în cazul careia apar si alte simptome: varsaturi bruste, iritabilitate crescuta, sangerari ale gingiilor si nasului si unele probleme de memorie.

Hepatita virala B se transmite prin schimb de fluide corporale (deci si de la mama la fat, riscul de transmitere fiind de 100%, daca mama se infecteaza în primul trimestru de sarcina), inclusiv prin contact sexual. Orice persoana poate fi infectata cu virusul hepatic B, dar riscul mai mare de îmbolnavire se manifesta la nou-nascuti si mamele infectate, persoanele care locuiesc împreuna cu suferinzi de hepatita B sau care folosesc droguri injectabile, cele care calatoresc în zone cu rata mare de infectare, care au tatuaje efectuate cu instrumente nesterile sau care au contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, pacientii care necesita hemodializa sau personalul medical expus la sange în timpul activitatii. Hepatita B se manifesta prin simptome comune cu acelea de la hepatita A. Date fiind modurile de transmitere, preventia presupune evitarea folosirii obiectelor care au sange pe ele (aparate de ras, forfecute de manichiura s.a.), folosirea prezervativului, evitarea locurilor neigienice pentru realizarea de tatuaje etc. Vaccinarea  (care stimuleaza sistemul imunitar sa se protejeze) este, si în acest caz, modalitatea medicala de prevenire. Vaccinul pentru hepatita B se face înca de la nastere, fiind inclus în schema de vaccinare obligatorie. Nu exista medicamente pentru tratamentul hepatitei B. Cazurile usoare se rezolva tot prin alimentatie sanatoasa, hidratare adecvata si odihna. Cazurile severe pot necesita antivirale, iar în cazurile grave se poate ajunge la transplant de ficat.

Hepatita virala C se transmite de la persoana bolnava mai ales prin sange, sperma sau alte fluide corporale. Categoriile de risc sunt aceleasi ca în cazul hepatitei B. Simptomele (în 80% din cazuri persoanele infectate sunt asimptomatice, dar pot transmite virusul) sunt si ele aceleasi cu cele prezentate mai înainte, debutand la doua-12 saptamani de la expunerea la virus. La fel si mijloacele de preventie, constand în masuri de igiena personala si de sanatate ca la hepatita B. Hepatita C, pentru care nu exista vaccin, poate fi usoara (acuta), dar poate ajunge si la cazuri severe (cronica). În cazurile grave, poate evolua în ciroza hepatica si cancer hepatic, mai ales daca acestea nu sunt depistate si tratate la timp si daca infectiei virale i se suprapun factori care ataca ficatul (ex.: alcoolul în exces sau infectia cu virusul hepatic B) sau pe fondul unei imunitati scazute.

Încheiem, nu înainte de a va informa ca data viitoare ne vom ocupa de celelalte tipuri de hepatita virala (D, E si G), prin a extrage esentialul în privinta tratamentului hepatitelor virale A, B si C. Asadar, la hepatita A, o boala auto-limitata,  vorbim despre tratament de sustinere hepatica si cu medicamente menite sa înlature simptomele manifestate de fiecare pacient – pe care le gasiti oricand si în farmaciile noastre. În cazul hepatitei B, tratamentul, care este de lunga durata (poate dura si cinci ani), poate fi antiviral, cu variatii în functie de aspecte care privesc încarcatura virala sau atesta cronicizarea bolii. Pacientii cu hepatita cronica C beneficiaza, în prezent, de scheme personalizate de tratament fara interferon. O abordare noua, de scurta durata (doua-trei luni) si cu rezultate considerate ca foarte bune, în concordanta cu obiectivul OMS amintit la începutul prezentarii, acelasi cu al Uniunii Europene. În plus, OMS a decretat 28 iulie ca zi de combatere a hepatitei virale, prezentand riscurile si consecintele bolii. Revenind, precizam ca, în 2018, cand o a treia serie de pacienti eligibili începea tratamentul „free interferon” (a doua se cifrase la 12 000), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate dadea publicitatii datele de început, însemnand 5 860 de pacienti tratati în 2015-2016, „cu o rata de succes de aproape 99%”.

  

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veti gasi întotdeauna personal cu înalta competenta profesionala, care sa va îndrume corect în legatura cu tot ceea ce trebuie sa faceti pentru sanatatea dumneavoastra si sa va recomande produsele farmaceutice adecvate.

Va asteptam!