Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Povestea ceaiului - Ceaiul oolong

21
noiembrie

„Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă” – Journal of the American College of Nutrition. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, circa 3 miliarde de oameni beau ceai în mod obișnuit.

Cam în perioada în care funcționa „Drumul Ceaiului (și al Cailor)”, ceaiul a fost introdus și în Japonia, țară care nu doar că l-a primit cu brațele deschise, dar a și clădit, în timp, cermonia culturală cunoscută dedicată ceaiului. L-au adus călugării budiști japonezi întorși din călătorii la studii în China. Unul dintre aceștia, Saicho (767 – 822), fondatorul școlii budiste Tendai, a adus câțiva arbuști de ceai din China și i-a plantat la poalele muntelui sacru Hiei, unul dintre centrele religioase ale Japoniei. Era anul 805. Consumul de ceai a devenit rapid o caracteristică a culturii japoneze. Pe la anul 1200, un călugăr – tot un călugăr – a realizat în Uji, în vecinătatea orașului Kyoto, prima grădină botanică din lume, unde cultiva – cum altfel? – și ceai și servea în templu licoarea preparată. Vizitatorii nu plecau de la el cu mâna goală, mai ales după ce băuseră și cunoscuseră ceaiul. Când își luau rămas-bun, primeau în dar semințe și lăstari. Tot un călugăr budist a răspândit semințele arborelui de ceai și în Coreea, iar în perioada 1368 – 1644, ceaiul ajunge și în Vietnam, Sumatra, Java, Sri Lanka și pe coasta de est a Africii. În sec. al XIII-lea, comercianții de ceai din regiunea Fujian „exportau” semințe din China în Formosa, Taiwanul de azi (Taipei, zona metropolitană), renumit acum pentru ceaiurile cultivate la mare înălțime, dar mai ales pentru ceaiurile oolong, despre care vorbim acum.

Ceaiul oolong a fost cunoscut inițial sub denumirea de Beiyun. Apoi intervine legenda. Se spune că, în timpul dinastiei Qing, proclamată oficial în 1636, unui agricultor din Fujian (provincie de pe coasta de sud-est a Chinei) i-a fost distrasă atenția de un cerb, pe când se îndeletnicea cu recoltarea ceaiului. A pornit în urmărirea sălbăticiunii, pentru a o vâna, lăsând de izbeliște frunzele de ceai. A doua zi, când s-a întors la treabă, a observat că marginile frunzelor erau parțial oxidate și dădeau o aromă deosebită. Numele fermierului era – cum bine ați intuit – Oolong, de unde și denumirea ceaiului de care ne ocupăm aici. Mai departe, pe la 1800, un comerciant de ceai, tot din provincia Fujian, a dus semințe de ceai în Taiwan, ca să experimenteze aclimatizarea lor. Tentativa s-a dovedit de succes, iar producție de ceai s-a mărit constant în Taiwan, în următorii ani, dar procesarea se făcea tot în Fujian. Asta până când, în 1868, comerciantul britanic John Dodd a observat ineficiența sistemului și a adus maeștri de ceai din Fujian în Taipei, pentru procesare la fața locului. În anul care a urmat, întreprinzătorul Dodd a exportat 127 t de ceai (numit Formosa, după numele de atunci al republicii) în Statele Unite, unde produsul s-a bucurat de un succes instant. De atunci, ceaiul oolong, numit și Wulong (ceai bleu-verde, semi-fermentat, situat între ceaiul verde nefermentat și cel negru fermentat) a devenit cel mai căutat ceai din Taiwan.

Cel mai bun este Tie Guan Yin Oolong. Mai are încă vreo zece nume, dar ne limităm la cel amintit. Este „Regele Oolong-urilor”. Legenda – după cum ne-am obișnuit deja cu existența variantelor – spune că în inima provinciei Fujian exista un templu cu o statuie de fier a zeiției Guanyin, căreia misionarii iezuiți prezenți în China i-au spus „Zeița Milei”. Statuia se afla într-o stare avansată de degradare, fapt observat de un fermier, pe nume Wei, care trecea des prin fața templului, în drum spre plantațiile lui de ceai. Impresionat și hotărât să schimbe situația în bine, omul a făcut curat în templu și a aprins bețișoare parfumate. A procedat așa de două ori pe lună, timp de câteva luni, până când, într-o noapte, Guanyin i s-a arătat în vis și i-a descris locul unei comori, într-o peșteră din apropiere. Ce a găsit fermierul la fața locului a fost o ramură firavă de ceai, pe care a îngrijit-o până când s-a făcut mare, și așa s-a născut soiul oolong...

Dintre sortimentele de oolong amintim Wu I (după numele munților Wu, unde se cultivă), Tieh Kuan Yin (aromă de nuci prăjite sau florală – orhidee), Puchong/Bao Zhong (cu uscare prin înfășurare în hârtie de bambus), Dong Ding/„Piscul Înghețat”, Milky Oolong (cu aromă de lapte sau unt), Jasmine Dragon Phoenix Pearls (cu dulceață și aromă florală deosebite) sau Dragon Claws.

Ceaiul oolong combină calitățile ceaiurilor verde și negru. Conține antioxidanți benefici, cafeină, vitaminele A, B, C, E și K, minerale (calciu, cupru, fluor, mangan, sodiu, potasiu, magneziu) și polifenoli. Pentru preparare, în general, se infuzează, timp de două minute, la  70-80°C, 3 g de ceai la 200 ml apă. Poate fi infuzat de 3-5 ori și, de obicei, devine tot mai gustos, astfel încât cel mai bun iese la a treia și a patra infuzare.

Înainte de a vedea unele dintre beneficiile ceaiului oolong, vă sfătuiesc să consumați ceaiuri/tizane, dar nu uitați de contraindicații! Și ceaiul oolong se găsește la noi, mai ales preparat în ceainării, dar nu numai. Pentru cei care nu au acces la așa ceva rămân numeroasele noastre plante, atât de cunoscute și la îndemână. Cum spuneam, să vedem acum unele dintre beneficiile ceaiului oolong:

– are efect antioxidant, protejând organismul împotriva radicalilor liberi, care îi pot provoca îmbătrânirea prematură;

– susține procesul de slăbire, unii dintre polifenolii conținuți și cafeina având capacitatea de a stimula metabolismul, de a scădea cantitatea de grăsimi absorbită din alimente și de a arde caloriile;

– reduce nivelul de colesterol „rău”;

– este de folos în prevenirea căderii părului;

– este util pentru sănătatea orală, deoarece inhibă dezvoltarea bacteriilor care duc la apariția cariilor sau a cancerului cavității bucale;

– are efect anti stres și îmbunătățește concentrarea;

– ajută la digestie, alcalinizează tractul digestiv, reducând astfel inflamația provocată de refluxul gastric, și are și efect antiseptic, eliminând bacteriile nocive din stomac și intestine;

– ajută la prevenirea diabetului, prin polifenolii conținuți, care pot reduce nivelul de zahăr din sânge, și poate să scadă riscul de diabet tip 2;

– poate îmbunătăți sănătatea inimii (tensiune arterială mai bună, colesterol scăzut, risc mic de boli cardiovasculare), grație antioxidanților pe care îi conține;

– poate îmbunătăți funcția cognitivă (buna funcționare a creierului și starea de spirit) și poate preveni unele boli neurodegenerative (de pildă, Alzheimer);

– ajută la sănătatea dinților și oaselor, prin menținerea și chiar creșterea densității osoase, reducând astfel riscul de fracturi, unele boli reumatismale sau osteoporoză.

Ca și ceaiurile verde, negru și alb, ceaiul oolong are întrebuințări în industria cosmetică, întrucât menține o piele sănătoasă. Ajută la îndepărtarea unor eczeme, ameliorează rapid o serie de afecțiuni dermatologice sau iritații cronice ale pielii. Protejează organismul împotriva radicalilor liberi, care provoacă îmbătrânirea prematură a celulelor, iar lipidele de la nivelul pielii sunt esențiale pentru un aspect proaspăt, sănătos. Așadar, este foarte bun pentru ten, pe care îl curăță în profunzime și lasă pielea curată și netedă. Prin urmare, se regăsește în diverse măști faciale. Să mai amintim că îi dă părului rezistență și strălucire și combate căderea firelor de păr.

În final, nu uităm de reacții adverse și contraindicații! Ceaiul oolong, mai ales consumat în cantități mari, poate avea efecte adverse: deshidratare, insomnie, greață, dureri de stomac și de cap, glaucom, anxietate, anemie și aritmie. Poate provoca și pietre la rinichi. Totodată, nu este recomandat în cazul persoanelor cu deficiență de fier, în sarcină sau alăptare, în cazul celor care iau suplimente pe bază de plante ori se află sub tratament pentru depresie, ulcer sau boli de inimă. Prin urmare, cei fără probleme de sănătate îl pot consuma, dar mai bine în prima parte a zilei (datorită cafeinei conținute), iar în situațiile problematice sau care dau naștere la incertitudini este oportună aprobarea medicului pentru a consuma ceai oolong.

Surse: Epochtimes-romania.com; historia.ro; debonaire.ro; transilvaniareporter.ro; laboratorulnaturii.ro; cofee-break.ro; teanesee.ro; travel-question.com; ceainarie.ro; convorbiri.ro; sanatatecuplante.ro; spynews.ro; sfatulmedicului.ro.

 În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!