Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

OBICEIURI SĂNĂTOASE (III) ANTRENAREA CREIERULUI

12
septembrie

 

În precedentele două materiale pe tema Obiceiuri sănătoase, am vorbit despre efectele pozitive ale unor astfel de obiceiuri atât pentru corp, cât și pentru creier. De această dată, este vorba numai despre menținerea sănătății creierului, organ care are nevoie zilnică de stimulare, știut fiind faptul că îmbătrânește pe zi ce trece, prin procesul natural specific întregului organism. Prin urmare, nu doar corpul trebuie antrenat regulat, ci și creierul. În plus, se știe că folosim zilnic doar o mică parte din cele peste 100 de miliarde de celule nervoase ale creierului. Deci, se poate mai mult și mai bine, prin antrenerea frecventă a creierului (memoriei), ceea ce poate îmbunătăți performanțele în doferite domenii, prin crearea de noi conexiuni între celulele nervoase. Așadar: Antrenați-vă creierul! Modalitățile pentru ceea ce poate fi numită gimnastica minții sunt:

Mersul pe jos. Subiectul de data trecută, care, prin îmbunătățirea fluxului sanguin și de nutrienți, îmbunătățește atenția, capacitatea verbală și de memorare.

Mersul pe drumuri diferite. În acest fel, creierul nu va mai fi permanent pe „pilot automat”. Va „munci” mai mult, va gândi mai bine.

Exercițiile fizice. Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au ajuns la concluzia că până și 20 de minute de exerciții fizice zilnic ajută mintea, prin oxigenarea creierului, ceea ce contribuie la transmiterea optimă a semnalelor către sistemul nervos și la mărirea capacității de învățare.

Mișcarea degetelor de la picioare. Aceste exercițiu simplu mărește capacitatea de atenție și de a fi alert.

Mutarea ceasului pe cealaltă mână. La fel ca mersul (la serviciu) pe drumuri diferite, această schimbare de la reflex la nou „silește” creierul la efort, când vrem să știm cât este ceasul, îl face să gândească, să proceseze.

Renunțarea la GPS. Din când în când. Astfel, cerând informații, urmărind numele străzilor și harta, nu lăsăm creierul să se atrofieze.

Renunțarea la televizor. Din când în când. Deoarece televizorul reprezintă o cale de informare care nu cere mai deloc efort intelectual, fără a mai vorbi despre mesajul de multe ori negativ.

Dezvoltarea vocabularului. Învață în fiecare zi un cuvânt nou!

Învățarea a ceva nou. Fie și folosind Google, putem alimenta creierul cu lucruri noi (din indiferent ce domeniu) în fiecare zi. De mare folos este, de pildă, învățarea unei limbi noi, fapt care și protejează împotriva bolii Alzheimer.

Practicarea unor jocuri. Este vorba despre acelea care pun gândirea la treabă și cele de memorie. De pildă, „Sudoku” reprezintă o bună activitate mentală.

Hidratarea corespunzătoare. Creierul este 90% apă. Nu este bine să fie lăsat să perceapă senzația de sete, trebuie să ne hidratăm din timp, să consumăm doza optimă de apă, de 5% din greutatea corpului.

Renunțarea la alcool. Se știe că alcoolul încetinește funcțiile creierului, după cum o și demonstrează numeroase studii.

Rezolvarea problemelor simple de matematică, ceea ce întărește memoria și ajută la îmbunătățirea capacităților mentale.

Scrierea de mână. Concentrarea asupra scrisului stimulează zone ale creierului care fac mai ușor procesul de învățare.

Cititul. Am scris, la un moment dat, despre „Cititul terapeutic”. Ne reamintim că cititul relaxează, reduce stresul, îmbunătățește memoria, crește creativitatea și sporește procesele și mecanismele cunoașterii.

Există, deci, exerciții și tehnici pentru antrenarea creierului, astfel încât să depășim tensiunea mentală și să optimizăm funcția cerebrală. Pentru doritorii de mai mult decât modalitățile prezentate există cartea Antrenarea creierului, de Gareth Moore, care conține un program (exerciții, teste cronometrate și jocuri, tehnici testate și eficiente) special conceput pentru optimizarea performanțelor creierului. De același autor, licențiat în științe și doctor în filozofie, există și cărți similare pentru copii: Jocuri logice pentru copii isteți, 101 activități uimitoare pentru copii isteți, Superjocuri ale minții pentru copii isteți, 101 activități matematice pentru copii isteți etc. Așadar, există la îndemână modalități de antrenare a creierului pentru mici și mari.

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!