Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

PLÂNSUL FACE BINE

13
noiembrie

 

Să nu se înțeleagă că de aici se desprinde sfatul/îndemnul de a plânge, ci numai de a nu ne abține în caz că emoții puternice ne generează lacrimi de emoție sau de bucurie. Pe cele provocate de durere (fizică sau sufletească), desigur, am vrea să nu le încercăm nicicum. Așadar, să avem parte de emoții și bucurii, întrucât plânsul ajută corpul și mintea. Au demonstrat-o cercetătorii de la Universitatea din Tilburg (Olanda), în urma unui studiu care a mai arătat că femeile americane, de pildă, plâng de 3,5 ori pe lună, iar bărbații americani de 1,9 ori pe lună, SUA situându-se în partea superioară a valorilor în privința mediilor pe țară. La capătul celălalt se situează, printre alții, femeile din China și bărbații din Bulgaria.

Tot specialiștii sunt de părere că motivele care determină plânsul sunt influențate de temperamentul fiecărui individ, ceea ce face ca unii oameni să plângă mai des, alții mai puțin. Și este de la sine înțeles că o frecvență crescută a plânsului (incontrolabil) poate conduce la instalarea depresiei și anxietății, ceea ce înseamnă perturbarea sistemului imunitar/scăderea imunității și posibilitatea apariției diferitelor boli.

Lacrimile, al căror conținut este, în esență, 98% apă, sunt de trei tipuri:

Bazale. Sau continue. Sunt lacrimi permanente, compuse din apă, mucus și ulei, care susțin nivelul de hidratare a ochilor și au proprietăți antimicrobiene. Stratul apos menține umiditatea, mucusul fixează lacrimile de globii oculari, iar stratul uleios previne evaporarea lor. Prin clipit, aceste lacrimi se răspândesc pe toată suprafața ochiului și îndepărtează impuritățile care ar putea provoca infecții și blocarea vederii, deci au un rol de apărare.

Reflexe. Sunt generate de factori care stimulează glandele lacrimale (de ex.: tăierea cepei) și sunt alcătuite din aceleași componente ca și lacrimile bazale, dar conțin mai multă apă și mai mulți anticorpi cu rol în combaterea infecțiilor oculare.

Emoționale. Spre deosebire de lacrimile reflexe, acestea nu doar că au un conținut mai ridicat de proteine, dar mai conțin și o substanță cu efect analgezic, ceea ce explică starea de calm de după plâns.

Mai reținem aici că echilibrul elementelor constitutive ale lacrimilor este important pentru sănătatea ochilor. Altfel, sănătatea ochilor se poate degrada, cum se întâmplă în cazul sindromului ochilor uscați.

Zilnic, producem, fără să fie vorba despre plâns, 200-300 ml de lacrimi. Acestea provin din glandele lacrimale aflate deasupra extremităților exterioare ale pleoapelor, de unde se extind pe suprafața ochilor, circulă prin canalele nazolacrimale și, în final, se transformă în secreții nazale. Cât despre beneficile plânsului, acestea se concretizează în:

Un somn mai bun. În special la copiii mici, dar cercetările au arătat că plânsul are efecte de liniștire și la adulți, astfel încât somnul vine mai ușor și este mai bun.

Ameliorarea durerii. Prin faptul că plânsul este răspunsul corpului la durerea fizică, iar lacrimile conțin elemente care ajută la diminurea durerii. Plânsul eliberează oxitocină și endorfine, care atenuează durerea fizică și emoțională.

Procesarea durerii. Plânsul ne ajută să acceptăm momentele acelei emoții dificile din viață care se numește durere, să „dăm afară” din noi ceea ce ne supără, pentru a merge mai departe.

Menținerea echilibrului emoțional. De tristețe sau de bucurie, lacrimile ne ajută să ne revenim după șocurile puternice. Că plânsul ajută la restabilirea echilibrului emoțional au demonstrat-o cercetătorii de la Universitatea Yale.

Eliberarea de stres. Spuneam despre acele substanțe conținute de lacrimi care ne fac să ne simțim mult mai bine dacă ne-a bufnit plânsul în urma unei situații dificile, stresante. Plânsul este un mecanism de reglare a emoțiilor, de reducere a tensiunii și furiei.

Îmbunătățirea stării de spirit. Măcar pentru puțin timp, plânsul șterge tot. Ne „resetează”. Ridică moralul. O putem lua de la capăt, prin faptul că, în timpul plânsului, inspirăm mai mult aer, ceea ce ajută la scăderea și reglarea temperaturii din creier, iar acesta, oxigenat, este mai de folos organismului decât unul „încins”. În plus, sunt eliminate cantități mari de magneziu, ceea ce are efect calmant.

Purificarea ochilor. Ca orice parte a corpului, și ochii sunt acoperiți de bacterii. Plânsul ajută la curățenia ochilor, la menținerea lor limpezi. Vitală pentru sănătatea oculară este proteina din lacrimi numită lizozim, care are capacitatea de a elimina 90% dintre bacterii în numai câteva minute de plâns.

Lupta împotriva bacteriilor. Menținând ochii curați, plânsul are efect antibacterian și antimicrobian.

Eliminarea toxinelor. Potrivit unor prime cercetări în această direcție, plânsul (lacrimile emoționale) elimină hormonii de stres și alte toxine din organism.

Medicii din Antichitate, susținuți de gânditorii vremii, afirmau că lacrimile funcționează ca un purgativ, drenând și purificând organismul. Afirmația este susținută în prezent de date (ca cele de mai sus) care subliniază rolul plânsului ca mecanism care permite eliberarea de stres și de durere. În acest sens, japonezii chiar urmează o terapie pe care au numit-o „căutarea lacrimilor”. Este vorba despre întâlniri de grup, în timpul cărora cei prezenți își povestesc întâmplări emoționante prin care au trecut. Plânsul astfel încurajat (numai noi, oamenii, eliberăm lacrimi pe fond emoțional, animalele putând produce numai lacrimi reflexe și de bază) duce la eliminarea gândurilor negative și a durerilor sufletești, iar participanții pleacă acasă relaxați și mult mai optimiști. Ceea ce poate face fiecare dintre noi, în intimitate.

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!