Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

MANEVRA HEIMLICH

09
ianuarie

Accidentele pot aparea oricand si trebuie sa fim pregatiti pentru a acorda minimul de ajutor. 


Vi s-a intamplat vreodata sa va inecati in timpul mesei? Vi s-a intamplat ca unul dintre copii sa inghita un obiect mic, care sa-l impiedica sa respire? O persoana care se sufoca nu poate vorbi, tusi sau respira iar culoarea tegumentului se modifica in albastru.


Manevra Heimlich va poate ajuta la scoaterea mancarii sau a obiectului care provoaca sufocarea. Aceasta metoda se poate aplica adultilor si copiilor peste 1 an. 


Persoana care executa manevra se aseaza in spatele persoanei care se sufoca, punandu-si bratele in jurul mijlocului acesteia din urma. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentu a o putea sustine daca aceasta isi pierde cunostienta.
Ulterior se pozitioneaza pumnul indreptat cu degetul mare spre abdomenul victimei, deasupra ombilicului, sub stern. Se apuca pumnul cu cealalta mana (pumnul trebuie sa fie al mainii mai puternice) si se impinge brusc, rapid si adanc in abdomen si in sus totodata, ca un arc de cerc, suficient cat sa si ridicati victima. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica.


Manevra se repeta pana cand obiectul este expulzat din traheea victimei si aceasta poate respira ori pana cand respectiva persoana isi pierde constienta. Daca situatia este foarte grava se recomanda ca cineva sa sune intre timp la serviciul de urgenta.