Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

De ce am matreata?

05
noiembrie
De ce am matreata


Matreata, cunoscuta si sub denumirea de dermatita seboreica, este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii, provocata de dezvoltarea excesiva a ciuperii Malassezia. De obicei este asociata scalpului uleios, dar poate aparea in orice zona a corpului. In mod normal, ciuperca este prezenta pe piele, dar din cauza mediului gras, se dezvolta mult prea mult, iar in acest fel apare dermatita seboreica, adica matreata, prurit si disconfort.

Fiind o problema atat de comuna in randul populatiei, am pus - cap la cap - cateva intrebari adresate farmacistilor nostri. Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari:

Cine pune diagnosticul de "dermatita seboreica"?
Matreata este o afectiune a scalpului, nu a parului - de aceea, cel care se ocupa de tinerea sub observatie a acestei afectiuni este doctorul dermatolog.

Este matreata contagioasa?
Nu, matreata sau dermatita seboreica nu este contagioasa.

Este o afectiune permanenta?
Matreata sau dermatita seboreica este, de obicei, o problema cronica. Sunt multe tratamente care pot ameliora sau tine sub control, dar nu exista remediu. Majoritatea oamenilor au remisii, astfel simptomele se pot imbunatati sau pot sa dispara pentru o perioada de timp, dar - de asemenea - pot reaparea oricand. Exista diferiti factori declansatori, precum stresul sau alti factori medicali.

Chelesc daca am matreata?
Nu! Daca matreata este severa, cu prurit agresiv - scarpinarea accentuata poate smulge parul, dand senzatia de chelire - dar parul se va regenera.

Daca am matreata inseamna ca am o igiena indoielnica?
Matreata nu se datoreaza murdariei parului sau a scalpului. Cu toate acestea, aspectul parului poate fi imbunatatit daca este spalat frecvent cu un sampon medicamentos.

Este implicat vreun miros neplacut?
Matreata nu emana nici un miros neplacut, dar din cauza scarpinatului excesiv se pot forma leziuni, care se pot infecta. Doar acestea pot emana un miros neplacut.

De ce "ma mananca" scalpul?
Malassezia este responzabila de aceasta senzatie. Toata lumea are bacterii si ciuperci care traiesc la suprafata pielii; acest lucru se numeste "microbiomul" pielii. Malassezia este un element comun al florei pielii, care prefera mediile grase, precum fata si scalpul. 

Este o afectiune genetica?
Este posibil ca aceasta afectiune sa fie transmisa si genetic.

Trebuie sa folosesc sampoanele pe baza medicamentoasa mereu?
Matreata este considerata a fi o boala cronica, cu eruptii si remisii, ceea ce inseamna ca probabil sampoanele vor fi necesare pentru totdeauna. Cu vizite periodice la doctorul dermatolog, tratamentele se pot schimba constant.

Parul meu este uscat si fragil, samponul pe baza medicamentoasa il va deteriora?
Retineti, tratamentele impotriva matretii sunt adresate scalpului - asadar, parul poate fi spalat cu alte produse. Puteti folosi balsam in rutina de ingrijire, dar sa nu fie aplicat pe scalp.

Pot sa imi spal parul doar cu apa, fara sa mai folosesc alt produs?
Pentru a preveni acumularea de produse de styling folosite, de bacterii, microbi si exces de sebum, indicat ar fi sa folositi produse destinate matretii, nu doar apa!

Produsele de styling agraveaza matreata?
Nu, dar recomandam sa aveti o rutina de ingrijire ca sa preveniti acumularea acestora pe scalp. Din aceasta cauza, produsele impotriva matretii pot sa nu aiba nici un efect asupra scalpului.

Trebuie sa imi spal accesorile pentru par si pieptenele pentru a opri ciuperca respectiva?
Ciuperca traieste in glandele sebacee, este un proces natural al organismului. Uneori, aceasta ciuperca se dezvolta mai mult decat ar trebui, iar drept raspuns scalpul devine inflamat, cu prurit si matreata. Deci, nu este necesara spalarea acestora in mod constant, ci curatate normal.

Am nevoie de o dieta speciala pentru a combate matreata?
Nu, dar consideram ca o dieta sanatoasa este importanta pentru toate afectiunile medicale, inclusiv pentru afectiunile pielii scalpului.

Stresul poate agrava matreata?
Da! Nu este cauza matretii, dar poate declansa eruptii ale pielii, inclusiv matreata.

Suplimentele pentru par ma pot ajuta?
Recomandam sa cautati sfatul medicului. De obicei, suplimentele contin si vitamine si alte ingrediente la care organismul ar putea fi sensibil. Suplimentele sunt recomandate atunci cand aveti un deficit de vitamine si minerale in organism. Daca nu aveti aceste deficite, ele nu va pot ajuta cu nimic.

Tratamentul impotriva matretii / dermatitei seboreice este scump?
Nu, tratamentul nu ar trebui sa fie scump. Unele tratamente sunt cu presriptie medicala, iar altele nu - depinde de severitatea afectiunei. Persoanele cu dermatita usoara pot folosi sampoane topice, iar cei cu afectiune severa pot avea nevoie si de tratament oral, nu doar extern.

Ca o concluzie, matreata poate fi usor de gestionat, prin stabilirea unei rutini de ingrijire a parului cu ajutorul dermatologului. Nu este vindecabila, deci este important sa ne acceptam asa cum suntem si sa gasim solutii sanatoase pentru a ne proteja cel mai mare organ al nostru, si anume pielea. Ea ne protejeaza de virusi, bacterii si este,totodata, prima linie a sistemului nostru imunitar.