Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Alcoolul - Diferenta dintre consumul normal si exces

10
mai

Alcoolul - Diferenta dintre consumul normal si exces


Cat alcool ar trebui sa consum zilnic?

Cand am depasit masura?
Care sunt efectele alcoolului in functie de cantitatea pe care o consumam?

Ce este o unitate de alcool?

O unitate de alcool contine intre 8 si 13 grame de alcool pur. Deoarece bauturile alcoolice sunt diferite ca tarie sau volum, masurarea lor in unitati reprezinta o modalitate de a determina cat de „tare”este o bautura.
Continutul de alcool se exprima si procentual din intreaga bautura.
Exemplu : pe o sticla de vin care are mesajum „13%vol” ea contine 13% alcool pur.
Continutul alcoolic al bauturilor variaza foarte mult in functie de tipul de bautura,insa poate varia si la bautiri silimare. De aceea este important sa fii tot timpul constient de cate unitati de alcool sunt cuprinse intr-un pahar.

Ce inseamna consum responsabil de alcool?

Fiecare persoana reactioneaza diferit la alcool, in functie de o serie de variabile precum inaltimea, greutatea, sexul, varsta, starea de sanatate, cand si cum este consumat alcoolul sau cu ce viteza este consumat.
Tocmai de aceea, este dificila stabilirea unor reguli precise, insa, pentru a limita cat mai mult riscurile unui consum exagerat de alcool, exista cateva recomandari pe care specialistii le considera importante pentru mentinerea sanatatii fizice si mentale.

Limita zilnica recomandataLimita saptamanala recomandata

Pentru femei:
Pentru barbati:


Consumul de alcool este strict interzis in urmatoarele cazuri:Nu uitati!Efectele consumului exagerat de alcool in mod continuu iti poate afecta corpul,stilul de viata si sanatatea mintala.

Ce este dependenta de alcool?

Elementul esential al dependentei de orice substanta il constiutie un grup de simptome cognitive, comportamentale si fiziologice indicand ca individul continua uzul substantei in ciuda aparitiei unor probleme importante in legatura cu substanta.

Intrucat suntem diferiti, avem feluri diferite de a bea. Abuzul si dependenta de alcool sufera modificari de la unul la celalalt functie de de frecventa si cantitatea care se bea, de motivatia consumului si de perioada de pauza dintre perioadele de consum.
        

 Profesorul E. M. Jellinek, in 1960, a studiat comportamentul de consum al alcoolicilor si a descris cinci tipuri de bautori:
1. Bautorii de tip ALFA - Motivul principal al consumului: relaxare, destresare, evadarea din stari de dispozitie neplacute. Acestia consuma alcool pentru a se usura, incercand sa-si rezolve prin aceasta deferite probleme. In aceasta forma inca exista control asupra consumului de alcool dar progresiv se poate instala dependenta.
2. Bautorii de tip BETA - Motivul principal al consumului: obisnuinta de a asocia orice situatie/eveniment cu consumul de alcool. Acestia consuma frecvent alcool, cu diferite ocazii, fara a fi inca instalata dependenta. Totusi pot aparea anumite acuze legate de complicatii organice datorate abuzului de alcool (boli de ficat, de stomac, etc.)
3. Bautorii de tip GAMA - Motivul principal al consumului: nevoia psihica si fizica de consum, in lipsa consumului apar stari psihice si fizice neplacute (depresie, iritabilitate, nervozitate, melancolie, agresivitate, agitatie psiho-motorie, dureri si indispozitii fizice). Acestia sunt dependenti de alcool in primul rand psihic, dar si fizic. Nu mai pot controla cantitatea de alcool consumata (dupa primele pahare isi pierd masura, consuma in continuare, apare starea de ebrietate
4. Bautorii de tip DELTA - Motivul principal al consumului: nevoia fizica de a consuma alcool, obisnuinta. Acestia sunt dependenti de alcool in primul rand fizic. Pot pastra o perioada mai lunga controlul asupra cantitatii de alcool consumata (nu se imbata tare, dar nici nu pot renunta).
5. Bautorii de tip EPSILON (periodici) - Motivul principal al consumului: decopensare, lipsa capacitatii de a mentine un echilibru, stare de epuizare sau de depasire a resurselor functionale fizice si psihice. Acestia sunt dependenti de alcool consumand necontrolat timp de cateva zile, avand, insa si perioade mai lungi fara consum abuziv.

 O alta categorisire a consumatorilor de alcool poate fi:
1. Consumatori "sclavi ai grupului" - cei care nu pot spune “NU” grupului de apartenenta; care doresc prin adoptarea acestui comportament sa fie “acceptati” sau sa isi castige o anumita pozitie in grup: “Beau fiindca si prietenii mei o fac”; „Beau fiindca altfel ceilalti vor rade de mine!”
2. Consumatori “sclavi ai propriei imagini” - persoane care recurg la acest comportament pentru a-si crea sau mentine o anumita imagine. “Beau fiindca asta fac barbatii!”; “Beau fiindca voi fi mai puternic si mai interesant!”
3. Consumatori “sclavi ai propriilor slabiciuni” - persoane care consuma alcool fiindca cred ca acesta le va rezolva problemele. “Am o groaza de probleme pe care nu stiu sa le rezolv! “; “Beau fiindca imi place!”

Alcoolismul se poate trata prin:
1. consiliere psihologica sau psihoterapie;
2. asistenta medicala - cura de dezalcoolizare;
3. tratament post-cura prin internarea intr-un centru de recuperare;
4. participarea regulata la grupuri de sprijin pentru dependentii de alcool.

----------------------------------------
Sursa:
Ghid al consumului moderat de alcool, UK Chief Medical Officer, disponibil
Website de informare NHS, sectuinea pancreatita cronica
Ferrari P., et all. „Consumul de alcool si riscul cancerului intestinal”