RECUNOAȘTEREA UNUI AVC
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce când alimentarea cu sânge a unei părți din creier este redusă sau întreruptă. Dat fiind faptul că, fără sânge, creierul începe să moară în câteva minute, intervenția imediată, pentru a preveni decesul și a împiedica posibilele complicații, este vitală.
Sunt două tipuri de AVC: ischemic (cele mai multe, în 80-85% din cazuri, când o arteră dintre cele care alimentează creierul se înfundă cu un cheag de sânge) și hemoragic (provocat, cel mai adesea, de hipertensiune arterială și anevrisme, având loc o hemoragie intracerebrală, când o arteră care alimentează creierul cu sânge se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului). Mai există accidentul ischemic tranzitor, când alimentarea cu sânge a creierului se întrerupe temporar, acest tip reprezentând un semnal de alarmă pentru un viitor AVC grav. AVC provoacă, în multe cazuri, decesul, iar cei care îi supraviețuiesc pot rămâne cu severe complicații neurologice: paralizia membrelor, dificultăți de vorbire și de înghițire, tulburări de echilibru, pierderea memoriei ș.a. Prin urmare, AVC reprezintă o urgență medicală. Este bine să îi recunoaștem semnele!
În țara noastră, nu se știe cu exactitate incidența anuală în privința AVC, însă, luând ca bază datele Societății Europene de Cardiologie, se estimează că există, anual, cam 60 000 - 70 000 de cazuri, în timp ce, la nivel global, estimările arată că cel puțin unul din patru adulți cu vârsta peste 25 de ani este în pericol de a suferi un AVC în timpul vieții. Factorii de risc sunt: dieta nesănătoasă, inactivitatea fizică, vârsta, fumatul, consumul de alcool, nivelul ridicat de lipide din sânge, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială etc.
Simptomele generale ale AVC cuprind debut brusc de:
– stare de amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței, brațului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului;
– dureri severe de cap;
– tulburări de vorbire sau de înțelegere;
– stări de confuzie;
– amețeală;
– tulburări de vedere: vedere încețoșată, dublă, cu pete sau chiar pierderea vederii;
– tulburări de mers, pierderea echilibrului sau a coordonării.
Simptomele celor două tipuri de AVC diferă. În cazul AVC ischemic, apar, de obicei, în jumătatea corpului din partea opusă zonei din creier unde se află cheagul. În cazul AVC hemoragic, simptomele se deosebesc de cele ale AVC ischemic prin intensitatea sporită, dată de tensiunea crescută din creier. Mai reținem că simptomele pot progresa în curs de câteva minute, ore sau zile.
Spuneam că este foarte important să recunoaștem semnele unui AVC. Un studiu european în domeniu a demonstrat că una din cinci persoane nu poate identifica simptomele unui AVC. Așadar, este cu atât mai important să rețineți formula FAST:
F/Face (Față): cereți persoanei să zâmbească, pentru a observa dacă are fața asimetrică sau gura căzută într-o parte;
A/Arms (Brațe): cereți persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului, pentru a observa dacă unul dintre ele rămâne mai jos decât celălalt sau inert;
S/Speech (Vorbire): cereți persoanei să repete o propoziție simplă, pentru a observa dacă se poate distinge ce spune sau pronunță ininteligibil/poticnit;
T/Time (Timp): dacă remarcați imposibilitatea de a răspunde corespunzător celor trei cerințe, sunați imediat la urgență!
După declanșarea AVC, fiecare minut contează. Minutele câștigate se traduc prin vieți salvate. Intervenția promptă reduce riscul de dizabilitate sau deces. Pentru a atrage atenția asupra riscului producerii de AVC, asupra conștientizării cu privire la gravitatea lui și asupra necesității recunoașterii rapide, pentru intervenție medicală urgentă, 29 octombrie marchează, în fiecare an, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!