NECESITATEA CONSULTULUI CARDIOLOGIC

 

Sănătatea inimii este de maximă importanță pentru starea generală de sănătate. Prin urmare, un control cardiologic regulat oferă posibilitatea identificării afecțiunilor cardiace (hipertensiune arterială, aritmii, boală coronariană ș.a.) în stadii incipiente, cu posibilitatea tratării rapide și cu succes.

Bolile cardiovasculare, cu un impact puternic asupra calității vieții, ocupă primul loc la nivel mondial în privința răspândirii și deceselor în rândul populației. Și la noi în țară, aproape 60% dintre decesele populației sunt provocate de aceste boli. Prin urmare, nu neglijați consultul cardiologic!  Acesta trebuie efectuat periodic, o dată la circa trei ani pentru pacienții aparent sănătoși și cu o frecvență sporită în cazul celor cu afecțiuni cardiovasculare diagnosticate sau cu risc sporit (obezitate, diabet zaharat, fumat, hipertensiunea arterială) de apariție a lor.

Cordul reprezintă acel organ central al aparatului circulator care asigură circulația sângelui în organism. Le furnizează țesuturilor cantitatea de sânge necesară pentru buna desfășurare a tuturor proceselor metabolice, prin circulația mare/circulația sistemică, având rolul de a-i furniza întregului organism sânge bogat în oxigen, și circulația pulmonară, aceea care asigură circulația sângelui în plămâni, unde are loc îmbogățirea acestuia cu oxigen. Dezechilibrele care pot să apară la nivelul acestor două circulații trimit semnale de tipul dispnee (respirație îngreunată, chiar la eforturi mici), astenie (oboseală nejustificată), angină pectorală (durere în piept), tuse persistentă și respirație șuierătoare, umflarea picioarelor, cefalee, sângerări nazale, greață și scăderea apetitului, palpitații ș.a., care trebuie diagnosticate. De aici și necesitatea consultului cardiologic. Așadar, apariția unor simptome ca cele prezentate necesită evaluare cardiologică de urgență și amănunțită, asta în afara controlului necesar despre care am vorbit. Ca în toate situațiile prezentate în cadrul rubricii, prevenția joacă un rol primordial și în reducerea incidenței bolilor cardiovasculare. În același timp, consultul cardiologic este necesar și în următoarele cazuri: intenția de a începe un program intensiv de exerciții fizice, existența unui nivel crescut de colesterol, stare de tensiune crescută, obezitate, diabet.

Un control cardiac regulat ne oferă liniștea dată de faptul că ne monitorizăm sănătatea cardiacă, acționând astfel în prevenirea bolilor de inimă. Medicul cardiolog evaluează factorii de risc specifici fiecăruia dintre noi și poate determina riscul fiecăruia de a dezvolta boli de inimă. Această informație contribuie la măsurile de întreținere a sănătății cardiace și la personalizarea unui eventual plan de tratament. Totodată, în cazul existenței unei afecțiuni cardiace diagnosticate, controlul regulat favorizează monitorizarea stării de sănătate și depistarea eventualelor complicații. Per total, gestionarea adecvată a problemelor cardiace contribuie la îmbunătățirea calității vieții.

30 de minute de exerciții fizice pe zi = scăderea riscului de atac de cord cu 50%. Prin urmare, putem avea grijă de inima noastră efectuând cele 30 de minute de mișcare. Faceți-le! Apoi, ne este la îndemână controlul tensiunii arteriale și al nivelului de colesterol, știut fiind faptul că hipertensiunea arterială și nivelul ridicat de colesterol cresc riscul apariției bolilor de inimă. La fel, menținerea unei greutăți fizice optime, printr-o dietă echilibrată și activitate fizică regulată, ne ajută să ținem la distanță afecțiunile cardiace, cum o putem face și prin evitarea fumatului sau gestionarea situațiilor stresante.

Boala cardiovasculară este principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică de la sfârșitul anului 2023, la noi în țară, rata mortalității prin accident vascular cerebral fusese de trei-patru ori mai mare decât media UE, în anii monitorizați înaintea datelor publicate, iar rata mortalității din cauza bolii cardiovasculare, de două ori și jumătate mai mare decât media europeană. Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare se situau la cote mult prea mari, explicând cifrele dinainte: consum redus de legume și fructe = 98%; lipsă de activitate fizică = 92%; suprapondere și obezitate = 59%; colesterol crescut = 55%; consum de alcool = 35%; fumat = 19%; hipertensiune arterială = 16%; glicemie crescută = 15%.

În rezumat și în general, stilul de viață sănătos și controalele medicale periodice sunt modalități esențiale pentru sănătate. 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!