Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

AMORȚEALA MÂINILOR

08
ianuarie

 

În termeni medicali, amorțeala mâinilor poartă denumirea de parestezie. Vorbim, așadar, despre o senzație neplăcută de furnicătură, arsură, înțepătură, amorțeală sau senzație de rece la nivelul pielii, cu extindere și durată diferite și cu grade diferite de afectare a vieții pacientului. Senzația de mâni amorțite poate să indice diferite afecțiuni, de la simple la complicate. Manifestarea, frecvent întâlnită, cu diferența că poate fi temporară sau poate ascunde o condiție medicală gravă, poate fi însoțită de durere (senzația de „ace în mână”), de slăbiciunea articulațiilor și mușchilor și, uneori, de o presiune mare la nivelul articulațiilor și al brațului, cu extindere spre umăr. Prin urmare, senzația de amorțeală a mâinilor nu trebuie trecută cu vederea. Dacă persistă, sfatul este să mergeți la consult de specialitate.

Amorțeala mâinilor poate avea o varietate de cauze, printre care se numără: degerăturile, deshidratarea, consumul de alcool, atacurile de panică, anemiile, compresia unui nerv, diferite traumatisme sau anumite boli.

Simptomele care însoțesc amorțeala mâinilor sunt: mâncărimi, sensibilitate la atingere, răceală a pielii, erupții cutanate, dureri cervicale, dureri de spate, dificultăți de respirație, spasme musculare, confuzie, anxietate și urinări frecvente.

Afecțiuni care pot fi indicate de amorțeala mâinilor:

– Sindromul de tunel carpian. Este provocat de compresia nervului median de la nivelul mâinii, din cauza micărilor repetitive care solicită mâna în exces și îi este specifică amorțirea degetului mare și a primelor două degete (dureri puternice), cu extindere la nivelul antebrațului.

– Carența de vitamina B (B1, B6, B12). Această vitamină ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la buna funcționare a nervilor și a creierului, iar lipsa ei duce la apariția de furnicături în mâini și picioare, cu risc de anemii și lezarea nervilor, ceea ce poate afecta memoria. Aceleași simptome se manifestă și în cazul carenței de minerale, știut fiind că lipsa de magneziu, de pildă, poate afecta funcționarea normală a sistemului nervos.

– Neuropatia alcoolică. Afecțiune severă, provocată de consumul excesiv de alcool. Duce la deteriorarea nervilor și senzații neobișnuite în membre.

– Vasculita. Adică o leziune vasculară inflamatorie, care poate avea drept cauză anumite medicamente sau o infecție a organismului, ceea ce poate duce la îngustarea arterelor și necrozarea țesuturilor, și care se manifestă, în funcție de localizare, prin amorțeli la mâini și picioare.

– Diabetul tip 2. Amorțeala ferecventă în mâini sau picioare este un simptom întâlnit la pacienții cu această afecțiune.

– Leziunile nervoase, îndeosebi la nivelul (încheieturilor) mâinilor.

– Sindromul de hiperventilație. Adică accelerarea frecvenței respiratorii, cu consecințe în apariția de parestezii ale mâinilor, ca urmare a unor dezechilibre metabolice. Hiperventilația provocatoare de furnicături ale mâinilor este specifică persoanelor care suferă atacuri de panică.

– Neuropatia periferică. Boală care, ca rezultat al unei leziuni sau deteriori a nervilor, afectează sistemul nervos periferic, responsabil pentru transmiterea informațiilor senzoriale și motorii către creier și restul organismului. Simptomele includ amorțeală și furnicături, inclusiv la mâini.

– Sindromul Raynaud. Este o boală care apare din cauza stresului sau la temperaturi scăzute și care afectează degetele de la mâini și de la picioare, din cauza contractării vaselor de sânge cutanate și reducerea fluxului de sânge din aceste zone.

– Scleroza multiplă. Amorțeala la nivelul mâinilor și picioarelor poate fi un semn ale acestei boli, caracterizată prin inflamarea și deteriorarea mielinei (tacă a fibrelor nervoase) în diferite zone ale măduvei spinării și creierului, ceea ce afectează funcția nervoasă, inclusiv în ceea ce privește transmiterea semnalelor senzoriale.

– Hipertiroidismul. Această boală afectează fluxul sanguin inclusiv către extremitățiți și poate duce la deteriorarea nervilor periferici și la retenție de apă, macanisme care pot provoca amorțeli la nivelul mâinilor.

– Tromboza venoasă tranzitorie. Această afecțiune presupune un cheag de sânge care provoacă blocarea fluxului sanguin către creier, ceea ce se manifestă și prin amorțeala mâinilor.

– Atacul ischemic tranzitoriu. Vorbim despre un cheag de sânge care blochează temporar fluxul sanguin către creier, având ca simptom amorțeala mâinilor, și care poate provoca accident vascular cerebral.

– Infarctul miocardic (acut). Determină frecvent parastezii ale mâinilor, însoțite de durere care poate iradia către umăr, submandibular sau interscapular (între omoplați).

– Alte afecțiuni: tumora cerebrală, osteoporoza, spondiloza cervicală, lombosciatica, Zona Zoster, neurinomul (tumoră a nervilor, localizată pe traiectul celor intracranieni sau pe nervii periferici), hernia de disc cervicală, unele boli infecțioase, amiloidoza (acumularea anormală de proteine în anumite organe), bolile cu transmitere sexuală (sifilis, HIV-SIDA) etc.

Dacă amorțelile de mâini (simptomele, în general) persistă și chiar li se adaugă altele, acest fapt trebuie luat ca un semnal de alarmă și trebuie cerut, fără amânare, consult de specialitate. Neurologic. Tratamentul se adresează cauzei care a declanșat simtomele, mergând de la corectarea pozițiilor defectuoase și exerciții de întindere și masaj la membrele superioare, până la medicație și intervenții chirurgicale.

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!