Amorțeala picioarelor este o senzație destul de întâlnită, raportată la cauze minore, dar prin persistență și cumul de simptome poate indica și prezența unei afecțiuni grave. Poate fi episodică sau severă/cronică. Așadar, este neîngrijorătoare în prima situație și, ca sfat de urmat, de semnalat medicului specialist, în cea de a doua. Amorțeala despre care vorbim (manifestată prin înțepături, dureri, furnicături, arsuri, senzație de rece ș.a.) reprezintă pierderea temporară a simțurilor la nivelul membrelor inferioare și apare adeseori (și fără gravitate) când acestea au fost ținute timp îndelungat într-o poziție incomodă/necorespunzătoare. Este resimțită, în general, la trezirea din somn, după statul îndelungat într-o poziție incomodă mai mult timp sau după efort.
Cele trei situații amintite reprezintă cauze ale amorțelii picioarelor. Altele sunt: încălțămintea neadecvată (care strânge și limitează mișcările picioarelor, sau tocurile prea înalte), comprimarea nervilor (din cauza statului timp îndelungat în poziții incomode, deci viciile de postură), leziuni ale anumitor nervi de la nivelul membrelor inferioare, hipertrofie a mușchilor de la același nivel, anumite tratamente medicale.
Simptomele care însoțesc amorțeala picioarelor, asemenea acelora din tema trecută (Amorțeala mâinilor), și totodată factori de risc, sunt: senzație de disconfort și de arsură ușoară, furnicături, dureri (la atingere), înțepături (ace), pierderea sensibilității la stimuli tactili în zona afectată. Tot ca la tema de data trecută, vorbim de afecțiuni indicate de amorțeala picioarelor, parte dintre ele, după cum veți observa, aceleași ca la amorțeala mâinilor:
– Deficitul de vitamina B (B1, B6, B12). Această vitamină ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la buna funcționare a sistemului nervos, iar lipsa ei duce la apariția de furnicături în picioare și mâini, cu risc de anemii și lezarea nervilor, ceea ce poate provoca tulburări senzoriale și dificultăți de concentrare. Aceleași simptome se manifestă și în cazul carenței de minerale.
– Neuropatia /polineuropatia alcoolică. Afecțiune severă, provocată de consumul excesiv de alcool. Duce la deteriorarea nervilor și amorțeli la nivelul membrelor, la apariția de furnicături, a dificultăților de mișcare și la pierderea mobilității.
– Diabetul (zaharat). Amorțeala ferecventă în mâini sau picioare este un simptom întâlnit la pacienții cu această afecțiune, prin atrofierea sau lezarea nervilor responsabili pentru percepțiile senzoriale și motorii de la nivelul mâinilor și picioarelor. Se poate ajunge, astfel, la ceea ce se numește „picior diabetic”: leziuni și ulcerații la nivelul membrelor inferioare, însoțite uneori și de infecții.
– Leziunile neuronale provocate de traumatisme sau stres repetitiv.
– Paralizia nervului peronier. Afecțiunea constă în incapacitatea de ridica de pe sol laba piciorului și se manifestă și prin scăderea sensibilității la nivelul gambei sau al piciorului în general.
– Infecțiile virale și bacteriene. Unele dintre ele (ex: HIV-SIDA) au ca simptom picioarele amorțite. Cele responsabile pentru enecefalită favorizează atât amorțeala picioarelor, cât și a mâinilor.
– Obezitatea.
– Hipertensiunea arterială.
– Vasculita. Adică o leziune vasculară inflamatorie, care poate avea drept cauză anumite medicamente sau o infecție a organismului, ceea ce poate duce la îngustarea arterelor și necrozarea țesuturilor, și care se manifestă, în funcție de localizare, prin amorțeli la mâini și picioare.
– Hernia lombară algo-parestezică. În acest caz, hernia de disc exercită o compresia asupra unui ligament vertebral, provocând lezarea rădăcinii nervoase din imediata apropiere, ceea ce duce la disconfort la nivelul membrelor inferioare: durere variabilă ca intensitate și amorțeală.
– Lupusul. Această boală autoimună caracterizată prin faptul că sistemul imunitar al corpului atacă propriile țesuturi are ca simptom amorțeala picioarelor, întrucât atacă sistemul nervos, prin deteriorarea nervilor periferici.
– Artroza. Boală degenerativă a articulațiilor, care constă în deteriorarea țesutului cartilaginos care acoperă capatele oaselor, ceea ce duce la inflamarea articulațiilor și apariția durerilor cronice, iar amorțeala picioarelor reprezintă un simptom al limitării răspunsului nervos în regiunea afectată.
– Boala arterială periferică, în cazul căreia arterele care alimentează membrele inferioare se îngustează sau se înfundă. Prin urmare, cantitatea de sânge furnizată picioarelor este redusă/neîndestulătoare, iar amorțeala picioarelor este rezultatul insuficienței fluxului sanguin și de oxigen către țesuturi. Boala amintită este specifică suferinzilor de ateroscleroză, în cazul cărora grăsimile se depun în pereții arterelor.
Pentru identificarea cauzelor care provoacă amorțeala picioarelor și pentru a fi stabilit diagnosticul, examinarea istoricului medical este continuată cu examen clinic bazat pe verificarea reflexelor și a capacității senzoriale a pacientului, a mobilității membrelor și a oricăror alte semne care să ducă la identificarea potențialei afecțiuni. Dacă situația o impune, se recomandă analize suplimentare (verificarea nivelului de hormoni tiroidieni, investigații imagistice ale oaselor, radiografii ș.a.). În funcție de rezultat este stabilit tratamentul specific. Modalitățile sunt variate, în funcție de felul în care se manifestă simptomele și de severitatea afecțiunii identificate, de la dietă, terapie de recuparare (pentru articulațiile și oasele afectate) și tratament medicamentos, la intervenții terapeutice reparatorii chirurgicale.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!