Piciorul diabetic este o complicație care poate să apară în evoluția diabetului la orice pacient și care afectează structurile membrelor inferioare: piele, articulații, oase, mușchi. Circulația deficitară și afectarea terminațiilor nervoase sunt cele două probleme principale care duc la apariția acestei afecțiuni, care include ulcerație, infecție și ceea ce se numește piciorul Charcot: o complicație a diabetului zaharat și a neuropatiei asociate, care, în lipsa tratamentului, poate provoca leziuni ireversibile și complicații severe. O altă problemă o reprezintă faptul că piciorul diabetic este foarte sensibil la zgârieturi și răni, iar acestea se pot infecta și agrava foarte repede, dată fiind afectarea fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare. Așadar, în cazul existenței acestei afecțiuni, trebuie acordată o atenție deosebită îngrijirii picioarelor.
Datele arată că circa 15% dintre diabetici prezintă de-a lungul vieții această complicație, al cărei mecanism este destul de complex. Diabetul provoacă lezarea vaselor de sânge (ceea ce se cheamă arteriopatie diabetică) și a nervilor (adică neuropatie diabetică), la nivelul picioarelor (și mâinilor). În situația dată, pacienții nu simt tăieturile/rănile la picioare, astfel încât acestea pot fi afectate de ulcerații și infecții. În lipsa oxigenului, dată fiind afectarea vaselor de sânge, vindecarea este mult încetinită/îngreunată. Apariția piciorului diabetic poate avea la origine fie arteriopatia diabetică, fie neuropatia diabetică, fie o combinație între cele două. În funcție de predominanța uneia sau alteia, piciorul diabetic poate fi clasificat în picior neuroischemic (predomină mecanismul arteriopat, dar este prezent și cel neuropat) și picior neuropatic (predomină mecanismul bazat pe neuropatie).
Cauze/factori de risc: diabetul necontrolat, obezitatea, istoricul de diabet de peste 10 ani, vârsta înaintată, sexul masculin, afecțiunile sistemice asociate. În cazul piciorului diabetic, atenție la:
– uscarea pielii;
– apariția veziculelor (bășicuțele cu lichid);
– apariția ciupercii, care provoacă roșeață, mâncărimi, crăpături;
– apariția monturilor;
– infecțiile fungice;
– negii plantari;
– unghiile încarnate;
– îndepărtarea țesutului acumulat.
Semnele (simptomele) piciorului diabetic:
– senzație de amorțeală și/sau furnicături și/sau înțepături în picioare, mai ales noaptea;
– senzație de rece, arsură și/sau durere accentuată la nivelul picioarelor;
– slăbiciune sau durere la mersul pe jos, la nivelul labei piciorului și gleznei;
– uscăciune a pielii;
– modificări de culoare și temperatură;
– micoze ale unghiilor;
– înroșire, umflare a picioarelor, miros neplăcut;
– crăpături în pielea piciorului, mai ales la călcâi, bătături, tumefieri, ulcerații, răni.
Spuneam mai înainte că sensibilitatea în cazul piciorului diabetic poate duce la astfel de complicații:
– deformări ale picioarelor, din cauza faptului că leziunile nervoase afectate generează slăbirea mușchilor picioarelor;
– infecții ale pielii și oaselor, pentru că, din cauza aceleiași sensibilități, orice tăietură sau rană se poate infecta;
– abcese, deoarece unele infecții pot ajunge la nivelul țesuturilor și oaselor și pot crea „buzunare” cu puroi, în cazul cărora se impune drenarea;
– cangrenă (diabetică), prin afectarea severă a vaselor de sânge care alimentează picioarele, caz în care piciorul nu mai poate fi salvat și amputarea devine obligatorie.
Diagnosticul de picior diabetic include examen clinic și o serie de investigații imagistice și de laborator, urmărindu-se cu prioritate determinarea complicațiilor care pot îngreuna vindecarea. Evaluarea neurologică și vasculară primează, iar imagistica cu raze X este utilizată pentru evaluarea modificărilor privind pierderea de masă osoasă și alinierea oaselor picioarelor. Totodată, medicul poate recomanda și alte investigații, privind dezechilibrele hormonale, starea țesuturilor moi sau obstrucțiile arteriale.
Prevenirea piciorului diabetic, controlată de medicul podiatru, este foarte importantă și cuprinde o toaletă riguroasă a picioarelor (pentru a evita infecțiile), controlul glicemiei (managementul diabetului), spălarea și verificarea zilnică a picioarelor (pentru a vedea dacă au apărut bătături, ulcerații, fisuri, răni), tăiatul unghiilor drept (ca să nu crească în piele), protejarea picioarelor de căldură și frig, mișcarea degetelor de la picioare câteva minute pe zi, o poziție comodă în timpul somnului și poziționarea picioarelor cât mai sus (pentru o circulație sanguină optimă), purtarea de șosete tot timpul etc. Desigur că găsiți și în farmaciile noastre cele mai potrivite produse hidratante și emoliente pentru îngrijirea picioarelor.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!