Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

UNGHIA ÎNCARNATĂ

05
februarie

 

Unghia încarnată este aceea care crește în pielea care o înconjoară și reprezintă o afecțiune destul de comună, indiferent de vârstă și sex, prezentă îndeosebi la degetele mari de la picioare, cunoscută în termeni medicali ca onicocriptoză. În general, vorbim despre o unghie tăiată incorect sau lovită, ale cărei colțuri cresc în piele, nu în afara țesuturilor, provocând înroșirea intensă a pielii, tumefiere, secreții purulente și durere, inflamația existentă atrăgând complicații și riscul de infecție microbiană acută. Prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea acestei afecțiuni suferinzii de diabet și persoanele cu alte afecțiuni care scad fluxul sanguin la nivelul picioarelor. În cazurile severe, se recomandă consultarea medicului specialist, putându-se ajunge la intervenție chirurgicală.

La cauzele apariției unghiei încarnate găsim:

– igiena necorespunzătoare a picioarelor;

– postura incorectă;

– transpirația în exces;

– încălțămintea nepotrivită (prea strâmtă) și mersul neadecvat;

– tăierea incorectă a unghiilor;

– rănirea unghiilor, accidentarea la nivelul degetelor;

– infecțiile de natură fungică;

– excrescențele osoase;

– predispoziția/moștenirea genetică.

Primul semn că unghia urmează să fie afectată se vede din întărirea și umflarea pielii din jurul ei, apoi tinde să devină dureroasă la atingere. Vorbim despre astfel de semne/simptome:

– piele crescută excesiv în jurul unghiei, fragilă, roșie, umflată sau dură;

– fluid/puroi acumulat în jurul degetului;

– sângerare;

– durere care avansează pe măsură ce situația se agravează.

Pentru a evita agravarea simptomelor, în special la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, la cele cu diabet sau circulație deficitară, unghia încarnată trebuie tratată imediat, întrucât poate avansa până la cangrenă sau sepsis (lipsa de răspuns a organismului în cazul unei infecții), ceea ce reprezintă urgență medicală. Așadar, trebuie consultat medicul dermatolog. Acesta stabilește diagnosticul pe baza examinării fizice a unghiei și a pielii din jur, cu posibilitatea necesității radiografiei, care edifică în privința existenței vreunei răniri.

Tratamentul ține, în primul rând, de o serie de remedii casnice:

Băi cu apă caldă și săpun. De trei ori pe zi a câte 30 de minute. Ajută la reducerea umflăturii și la calmarea durerii.

Băi cu apă caldă și sărată. Câte 15 minute, de mai multe ori pe zi.

Tamponarea cu soluții dezinfectante.

Purtatul de pantofi confortabili și șosete. Prea strâmt înseamnă presiune asupra degetelor de la picioare.

Folosirea oțetului de mere. Înmuierea piciorului, câte 20 de minute zilnic, într-un lighean cu apă caldă și un sfert de cană de oțet de mere.

Aplicarea de unguent antibiotic, potrivit indicațiilor farmacistului. Se grăbește astfel procesul de vindecare și se reduce riscul de infecții.

Folosirea de inele și orteze de protecție.

Administrarea de medicamente împotriva durerii.

Și nu uităm de tăierea unghiilor cu colțurile în unghi drept: „de tip pătrat”. Și de examinarea degetelor de la picioare în mod regulat, pentru a observa din timp dacă sunt prezente simptome dintre cele amintite. În situațiile nerezolvabile prin tratament inițial, se ajunge la administrarea de antibiotice și intervenție chirurgicală, cu anestezie locală, pentru îndepărtarea parțială sau totală a unghiei încarnate. Pansamentele pot fi schimbate apoi la domiciliu, folosindu-se creme antibiotice și reepitelizante-cicatrizante. Apoi, se recomandă controale la o lună și la trei luni. Așadar, tratamentul unghiei încarnate poate fi conservator (precoce) și chirurgical, cu mențiunea că în cazul infecțiilor cu Staphylococcus Aureus, dat fiind faptul că infecțiile cu stafilococi pot fi letale, se uzează de o schemă de tratament mai complexă. De asemenea, se poate proceda la îndepărtarea unei părți sau la remodelarea țesuturilor moi din vârful degetului afectat, astfel încât unghiile să crească în afara pliurilor unghiale. Totodată, de ceva vreme putem vorbi și despre sisteme de tratament nechirurgical, care presupun aplicarea unui arc metalic pe unghie, în vederea aplatizării ei și a favorizării unei creșteri corecte. Acest tip de tratament și-a dovedit eficiența mai ales în privința prevenirii recidivei după tratament chirurgical.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!