Este acel deget (de la picior) îndoit din prima articulație. Afecțiunea poate fi prezentă de la naștere și la orice deget (cel mai rar la degetul mare), dar este mai des întâlnită la al doilea și al treilea și în cazul femeilor. Este o deformare în care degetul se încovoaie sau se îndoaie în jos, nivelul de încovoiere definind tipurile degetului în ciocan.
Degetul în ciocan – Mallet Finger sau Hammer Toe – este denumit medical degetul în gheară și este generat de un dezechilibru la nivelul ligamentelor, tendoanelor sau mușchilor care, în mod normal, țin degetul drept. Structura piciorului, încălțămintea utilizată (pantofii cu toc sau prea strâmți), o boltă a piciorului mai înaltă, dezechilibrele musculare, anumite afecțiuni (artrita, diabetul, unele boli inflamatorii) sau traumatisme (ale nervilor periferici, de pildă) ori arsuri pot contribui la apariția acestei deformări frecvent întâlnite, constituindu-se în tot atâtea cauze. În plus, există elementul congenital. Apoi, vârsta reprezintă un factor de risc, alături de sex (femeile sunt mai expuse) și lungimea degetelor (cu cât degetele al doilea și al treilea sunt mai lungi, cu atât crește riscul de apariție a degetului în ciocan).
Disconfortul este principalul simptom, care poate fi însoțit de durere, de la ușoară la severă, mai ales în cazul existenței bătăturilor. În această din urmă situație, se recomandă consultarea unui podiatru sau chirurg ortoped, întrucât degetul afectat își poate pierde atât funcția de sprijin, cât și pe aceea propulsivă, cu consecințe asupra piciorului în totalitate.
Există toate șansele ca degetul în ciocan să beneficieze de tratament conservator/tratament non-chirurgical în majoritatea cazurilor, mai ales la cele recente, de la trei la opt săptămâni:
– purtarea pantofilor comozi și mai largi, cu spațiu suficient în zona degetelor;
– purtarea de orteze de susținere în pantof, ceea ce ajută la ameliorarea presiunii asupra deformărilor și le permite degetelor și articulațiilor să funcționeze corespunzător;
– purtarea de talonete, pentru îmbunătățirea poziției degetelor și ameliorarea durerii;
– purtarea de atele, pentru a realinia degetele afectate;
– exercițiile de întindere, care ajută la repoziționarea degetelor;
– aplicarea de unguente locale pentru protecția pielii și a degetelor, pe care le puteți procura oricând și din farmaciile noastre;
– medicamentele anti-inflamatorii, pentru a calma durerea și inflamația;
– kinetoterapia, utilă în ameliorarea situațiilor, mai ales în fază incipientă.
Mai trebuie precizat, aici, că nu este indicată spargerea eventualelor vezicule provocate de frecarea degetelor în pantofi, întrucât acest fapt poate să ducă la agravarea problemei, prin apariția de infecții.
În cazul imposibilității sau eșecului tratamentului conservator, care nu poate, totuși, să îndrepte degetele și să corecteze diformitatea, se intervine prin tratament chirurgical, axat pe repoziționarea degetului, realinierea articulațiilor și tendoanelor sau îndepărtarea articulației afectate. Există diferite operații – plastie de tendon (înlocuire de țesuturi), osteotomie (rezecție de os), artrodeză digitală (intervenție asura unei articulații) – pentru tratamentul chirurgical al degetului în ciocan. Există și altele mai complicate, pentru cazurile mai severe, fără confruntarea cu dureri semnificative după intervenția operatorie. Vorbim despre o durere controlată, chiar dacă diferită de la pacient la pacient, mulțumită tehnicilor actuale de anestezie. Intervențiile, cu anestezie locală, se realizează, în mod normal, în regim de spitalizare de o zi. Tumefacția, firească în astfel de situații, persistă mult timp. Poate să scadă în jurul a șase-opt săptămâni, iar piciorul să se simtă aproape normal în aproximativ trei luni, cum poate dura și până la un an până să dispară, dar acest fapt nu mai reprezintă o problemă. După intervenție, mersul este oarecum limitat circa două-trei săptămâni. Perioada de imobilizare de după intervenție este urmată de fiziokinetoterapie, pentru o reabilitare completă.
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există și aici unele riscuri și posibile complicații, umflare dureroasă de mai lungă durată decât normalul, reapariția bătăturii sau a deformării sau un deget prea flexibil, dar este o certitudine că, în lipsa tratamentului, degetul rămâne cu falanga distală (distanțată față de punctul de referință) în flexie (arcuire, încovoiere), cu progresie în timp și reducerea mai accentuată a funcționalității. Cu alte cuvinte, situația nu face decât să se agraveze pe măsura trecerii timpului.
Mai reținem că, în cazul temei de față, chirurgia degetelor nu are o motivație de ordin estetic, ci funcțional. Scopul ei final este redarea formei și funcționalității degetului, pentru ceea ce înseamnă un sprijin digital activ în timpul mersului.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!