Automedicația. Un termen tot mai des întâlnit. Într-o formă populară bine cunoscută, „tratamentul după ureche”. „Molipsitor” din aproape în aproape. „Recomandările” se înlănțuie. Tot mai multă lume fără nicio legătură cu sistemul medical, inclusiv în reclame televizate, recomandă în dreapta și în stânga tot ce înseamnă produse pentru sănătate, pornind de la „argumente” de tipul „mie mi-a făcut bine” sau „am auzit eu că...”. Cu toate că până și „banala aspirină” are contraindicații majore, tot mai multă lume uzează, mai mult sau mai puțin, de automedicație, trecând cu vederea parcursul firesc în cazuri de boală – simptomatologie - consult de specialitate – diagnostic - tratament prescris - administrare corespunzătoare a medicamentelor – și ignorând riscurile acestei practici: dependență - complicații medicale - deces.
Automedicația este definită ca administrarea de medicamente fără avizul medicului. Există, desigur, și medicamente care pot fi eliberate fără rețetă (OTC/Over-the-Counter, peste 600, în prezent), dar modul de utilizare trebuie să urmeze tot recomandările autorizate: sfatul farmacistului. Administrarea necorespunzătoare poate duce, și în acest caz, perceput ca banal în accepțiunea celor care au impresia că știu cât este nevoie despre medicamente, la efecte nocive. În privința medicamentelor amintite și a felului în care le utilizează populația, un studiu făcut, în urmă cu câțiva ani, de Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție, pe un eșantion de persoane cu vârsta între 18 și 55 de ani, care suferiseră de afecțiuni minore (probleme cu somnul, diferite dureri nesemnificative, afecțiuni gastrice, răceli), a relevat următoarele aspecte îngrijorătoare la nivel național:
– numai 10% dintre cetățeni consultă medicul, în caz de afecțiuni minore;
– 62% dintre cetățeni aleg să uzeze de medicamente care se eliberează fără rețetă, când au primele simptome ale unei afecțiuni;
– abia 29% dintre cetățeni au cerut și urmat recomandarea farmacistului pentru produsele cumpărate.
Concluzia este cât se poate de evidentă: comportament îngrijorător. Și dăunător sănătății. Cu atât mai mult cu cât, de la efectuarea studiului, datele trebuie să fi crescut, laolaltă cu automedicația ca practică și cu tendința generală a celor care suferă de afecțiuni minore de a nu se adresa specialiștilor din sănătate.
Fără să se constituie nicidecum în scuze, ci numai ca repere ale unei alegeri neconforme, să vedem factorii care stau la baza automedicației: educația, sexul, situația socio-economică și disponibilitatea medicamentelor. De menționat aici, aparte, ca un fel de ramură a educației, asumarea rolului activ în privința tratamentelor, parte din el ca impuls provenit din accesul la informație, ceea ce relevă aspectul că nu este vorba decât despre o falsă autonomie a individului. Cât despre sursa de bază a practicării automedicației, niciun secret: persoanele apropiate.
În continuare, să vedem, în linii esențiale, pericolele/riscurile automedicației, asupra cărora atenționam încă din titlu:
– autodiagnosticarea incorectă;
– modul incorect de administrare;
– dozele necorespunzătoare;
– alegerea incorectă a terapiei;
– întârzierea solicitării de sfaturi medicale sau nesolicitarea lor;
– interacțiunile medicamentoase periculoase;
– reacțiile adverse severe;
– abuzul și dependența.
Toate cele de mai sus se traduc într-un cumul de pericole pentru sănătate. Să luăm, în acest sens, un singur exemplu, simplu și prezentat pe înțeles, dar evocator: ibuprofen. Intră în categoria antiinflamatoare. Funcționează pe una dintre căile chimice pentru durere. Ameliorează febra, reduce durerea și inflamația. Doza, în miligrame, și timpul, în ore (când) și în zile (până când), sunt în funcție de severitatea durerii și inflamației. În practica automedicației, orice eroare în utilizarea acestui medicament, ținând de necunoașterea compoziției, toxicității și dozării lui, înseamnă și posibile riscuri:
– iritarea stomacului (greață, diaree, indigestie) și provocarea ulcerului;
– dureri de cap și amețeli, reacții alergice, intoxicații;
– tulburări de auz și de vedere;
– retenție de lichide, afectarea funcției renale;
– hemoragii;
– creșterea tensiunii arteriale, creșterea riscului de boli cardiovasculare;
– agravarea bolilor de ficat, rinichi și inimă;
– riscuri suplimentare, după vârsta de 65 de ani, știut fiind că, odată cu înaintarea în vârstă, organismul reacționează diferit la medicamente, față de anii tinereții.
Iar lista efectelor secundare ale medicamentului luat ca exemplu este și mai lungă. Așadar, primele în pericol, în exemplul dat, sunt persoanele cu istoric de probleme gastro-intestinale, renale, de ficat și cardiovasculare. La fel de clar este că indivizii pot reacționa diferit la același medicament și că medicamentele pot vindeca, dar, în cazul automedicației, pot fi și dăunătoare. În acest sens, mai trebuie să ținem cont că:
– medicamentele pot interacționa și afecta modul în care acționează în organism;
– medicamentele cu același efect pot avea un impact neașteptat și vătămător, când sunt administrate împreună;
– potențarea (amplificarea efectului) poate fi utilă în unele cazuri, dar poate fi periculoasă, de pildă în cazul antihistaminicelor (folosite frecvent în combaterea răcelilor), care cresc efectul sedativ al unor antialgice, anestezice, barbiturice sau tranchilizante;
– medicamentele pot interacționa cu alcoolul și tutunul;
– alimentele pot interacționa cu medicamentele, făcându-le să acționeze mai repede sau mai încet (una dintre cele mai periculoase combinații aici este aceea dintre alimentele (brânzeturi, creveți, vin, ficat de pui, banane, avocado, fasole ș.a.) care conțin tiramină – aminoacid care contribuie la reglarea tensiunii arteriale – și medicamentele pentru tratarea depresiilor severe sau a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la o creștere gravă a tensiunii arteriale.
Și lista aceasta este mult mai lungă.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!