Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

DEPENDENȚA DE INTERNET (II)

11
martie

 

Indiscutabil, internetul este un mare progres pentru omenire, așa cum este și normal într-o eră a tehnologiei. A schimbat și schimbă felul în care interacționăm, în care învățăm, lucrăm și cum ne comportăm, dar tendința de a petrece tot mai mult timp în mediul on-line depășește, din ce în ce mai mult, nivelul „sănătos” și cade în dependență, adică acea formă de comportament manifestată printr-o stare de pierdere a autonomiei, de subordonare față de ceva. Printr-o tulburare de control în privința unui impuls, oricare ar fi acesta. Date de referință în această direcție arată că peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de o dependență față de internet și Social Media.

Data trecută, în prima parte a subiectului prezentat, am văzut o serie de statistici îngrijorătoare, precum și cauzele și simptomele dependenței de internet, de natură fizică și emoțională. Un alt studiu pe aceeași temă a arătat că, deși nu este nevoie de timp îndelungat în on-line pentru a obține „gradul de satisfacție dorit”, respondenții au declarat că nu reușesc să reducă acest timp, cu toate că au încercat, de teamă să nu piardă ceva din subiectele urmărite. Un sondaj de opinie efectuat în țara noastră, în urmă cu patru ani, s-a încheiat cu următoarele date: 67% dintre respondenți au recunoscut că există o legătură între rețelele sociale și izolarea personală; 45% dintre ei au considerat că Social Media are atât efect pozitiv, cât și negativ; 38% au fost de părere că rețelele sociale afectează sănătatea minții. Prin urmare, continuăm subiectul, în primul rând cu câteva recomandări de tip prevenție:

– stil de viață sănătos: mișcare și sport;

– limitarea folosirii computerului și aplicațiilor de pe mobil la nivel de necesitate;

– renunțarea la folosirea telefonului mobil înainte de culcare;

– petrecerea timpului liber în activități recreative, îndeosebi în natură;

– pauză de relaxare după fiecare oră petrecută în on-line.

Mai vorbeam, data trecută, despre dependența de jocuri video a copiilor și adolescenților. Experți în dependența de internet au constatat următoarele semnale ale acestei dependențe în cazul lor:

– pierderea noțiunii timpului;

– verificarea orară exagerată a mesajelor și e-mail-urilor;

– renunțarea la somn pentru timp petrecut pe internet;

– tristețe, nervozitate și furie în cazul interdicției la internet;

– eludarea adevărului în privința timpului petrecut pe internet;

– preocuparea nervoasă de a reveni cât mai repede la computer (la telefon) după întreruperea activității;

– preferința pentru internet, în locul prietenilor și familiei.

Un alt studiu, de această dată realizat în arealul Uniunii Europene, a tras concluzia că efectele negative ale dependenței de internet se extind îngrijorător la nivelul comunității. În fine, în urma altor cercetări, s-a ajuns la concluzia că 6 ore pe internet în fiecare zi, timp de 3 luni consecutive reprezintă cifre de încadrare la dependență de internet. Această ultimă concluzie ține loc și de diagnostic. Totodată, pentru acesta, se efectuează teste de urină și de sânge și electrocardiogramă. În plus, este foarte importantă psihodiagnoza, pentru a se stabili gradul dependenței și consecințele acesteia asupra sănătății mintale, dar și gradul de motivație al celui în cauză pentru vindecare. Așadar, primul pas pentru tratarea dependenței de internet îl reprezintă recunoașterea existenței acesteia.

Tratamentul cuprinde activități fizice și activități distractive în cadru familial, susținerea pasiunilor nelegate de internet și încurajarea folosirii acestuia atât cât este necesar pentru învățătură și creativitate. Cea mai importantă metodă este însă psihoterapia, orientată spre construirea unui structuri psihologice puternice și stabile a pacientului. Poate fi individuală, cu modalități de a face față stresului și anxietății și un plan de activități zilnice, pentru eliminarea tentațiilor care au dus la dependență și o nouă rutină de viață, poate fi educațională, cu conștientizarea tuturor consecințelor dependenței și învățarea unui comportament de succes în perioadele de abstinență, poate fi de grup, în cursul căreia experiențele altor dependenți servesc drept exemplu și, totodată, factor de solidaritate pentru rezultate pozitive, poate fi de familie, a cărei participare este extrem de importantă în găsirea celor mai bune căi pentru succesul tratamentului. Este de folos, desigur, și farmacoterapia. Terapia medicamentoasă. Aceea care nu creează dependență, ci numai ca modalitate de a obține stabilitatea psihologică a pacientului, astfel încât să se meargă apoi pe voința de a învinge dependența. Înrudită cu aceasta, se poate utiliza farmacohipnoza, o combinație de hipnoză și medicamente, cu explorarea profundă a subconștientului de maniera înțelegerii momentelor critice și evitarea întoarcerii pe calea dependenței. Există și tratament cu dispozitive medicale menite să stabilizeze starea de spirit, să normalizeze comportamentul și să restabilească controlul asupra necesității patologice de a naviga pe internet, așa-numita „terapie cu aer”, care normalizează funcțiile ventriculului stâng (responsabil cu împingerea sângelui oxigenat și a substanțelor nutrivite către celule și țesuturi) și pe acelea ale emisferei drepte a creierului (responsabilă de trăirile interioare). Ultima etapă o reprezintă tratamentul ambulatoriu, care poate dura până la un an, cu obligativitatea controalelor lunare.

În final, să nu uităm nicio clipă că este bine să păstrăm distanța față de comportamentele dăunătoare, chiar periculoase, iar dependența de internet este deja considerată o reală amenințare la adresa sănătății populației.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!