Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

FICATUL GRAS ALCOOLIC

29
aprilie

 

Boala hepatică alcoolică se numără printre cele mai frecvente boli hepatice la nivel mondial, afectând atât bărbații, cât și femeile, de la ușoare inflamații, până la complicații care impun tratamente pe termen lung sau chiar transplant de ficat, știut fiind că poate degenera în ciroză. Desigur că la originea afecțiunii se află consumul excesiv de alcool, timp îndelungat, cea mai frecventă formă a ceea ce se cheamă steatoză hepatică fiind ficatul gras alcoolic. Boala astfel numită este definită ca o acumulare de țesut gras în exces la nivel hepatic, iar când este însoțită și de inflamație, vorbim despre steatohepatită.

Steatoza hepatică se manifestă când grăsimea ajunge la 5% până la 10% din greutatea ficatului, organ cu funcții esențiale pentru sănătatea organismului (producție de proteine, stocare de fier, producerea de bilă, atât de necesară unei digestii optime, rol în creșterea imunității). Boala afectează îndeosebi persoanele cu vârsta între 40 și 50 de ani care suferă și de afecțiuni cardiovasculare cronice, diabet zaharat, hipertensiune sau obezitate. Nu o dezvoltă toți consumatorii de alcool, cum nu sunt ferite de ea nici persoanele care beau moderat. Se poate spune că această boală are trei stadii: steatoza hepatică, hepatita alcoolică și ciroza hepatică. La fel de clar este că, indiferent de stadiu, ajutorul medical trebuie cerut imediat, câtă vreme, în 7% până la 30% din cazuri, boala se poate croniciza. Să vedem, așadar, cum afectează alcoolul sănătatea, în plus față de afectarea hepatică:

– limitează capacitatea de coordonare;

– reduce capacitatea de a gândi clar;

– schimbă în rău comportamentul;

– dăunează proceselor digestive;

– slăbește sistemul imunitar și, prin aceasta, capacitatea de luptă a organismului cu infecțiile;

– crește riscul dezvoltării diferitelor tipuri de cancer (de colon, de esofag, bucal etc.).

Cum spuneam mai sus, ficatul gras alcoolic înseamnă acumulare de grăsimi la nivel hepatic din cauza consumului (excesiv) de alcool. Alte cauze care duc la steatoză hepatică sunt:

– stări de „prediabet” sau diabet zaharat;

– obezitate cu nivel ridicat de grăsime;

– toleranță slabă la glucoză;

– intoleranță ereditară la fructoză;

– hipertensiune arterială și hipercolesterolemie;

– apnee obstructivă în somn, un ansamblu de simptome provocate de opriri (apnee) sau diminuări (hipopnee) ale fluxului respirator în timpul somnului;

– boli hepatice virale;

– afecțiuni metabolice;

– anumite medicamente;

– sindromul Reye, o afecțiune rară, care se caracterizează printr-o inflamare rapidă a creierului sau a ficatului.

Cât privește simptomele, este posibil ca acestea să nu se manifeste până când nu se cronicizează boala. Ele includ:

– îngălbenirea pielii și albului (sclerelor) ochilor (icter);

– greață, vărsături (uneori cu sânge), febră, slăbiciune, oboseală extremă;

– confuzie mentală;

– abdomen și picioare umflate;

– scăderea apetitului, scădere în greutate, dureri abdominale;

– modificări comportamentale.

După mulți ani de consum excesiv de alcool, pot să apară următoarele complicații:

– disfuncții cognitive (de cunoaștere);

– acumulare de lichid în cavitatea abdominală;

– dilatare a venelor;

– hemoragie esofagiană sau stomacală;

– insuficieneță renală sau hepatică;

– cancer hepatic.

Diagnosticul pornește de la anamneză (întrebări și răspunsuri privitoare la simptomatologie, frecvența episoadelor, istoricul de boală al pacientului etc.) și se bazează apoi pe examene de laborator, investigații imagistice și, eventual, examen  histologic (puncție hepatică).

Pentru prevenție, evitarea (treptată a) consumului de alcool (abstinența) sau cel puțin limitarea lui se constituie în măsură de bază. În cel mai eficient tratament. Totodată, contează un regim de viață echilibrat (terapie nutrițională), cu reducerea consumului de sare, zahăr și alimente procesate industrial, evitarea stresului și un somn  odihnitor și terapia de rehidratare, pentru tratamentul deshidratării asociate. În funcție de severitatea bolii, pot fi administrate medicamente (terapie medicamentoasă) pentru reducerea inflamației hepatice, iar în caz de ciroză hepatică avansată se poate interveni prin transplant hepatic. Recuperarea este și ea foarte importantă, un efort de voință pentru un mod de viață sănătos.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!