Vorbim despre acel nodul care poate să apară în orice zonă a corpului (pe față, gât, membre sau trunchi, îndeosebi în zonele unde există păr și mai multe glande sudoripare), ca urmare a infectării unui folicul de păr, în general din cauza agentului patogen Staphyloccocus aureus/Stafilococul auriu (un grup comun de bacterii, dintre care unele pot provoca infecții grave). Cu alte cuvinte, o umflătură dureroasă, plină cu puroi, care poate să apară sub piele, când bacteriile inflamează unul sau mai mulți foliculi de păr. Este posibil ca persoanele cărora le apare furunculul să fie purtătoare cronice de stafilococ. În cazul apariției furunculelor în grup, vorbim despre furunculoză sau carbuncul.
Furunculul apare ca o umflătură mică, roșatică sau mov, care poate avea în vârf un mic punct alb. Crește, apoi, în dimensiuni și colectează puroi sub piele, devenind dureros. După un timp, umflătura se poate sparge, eliminând puroiul colectat. Furunculul este situat mult mai în profunzimea pielii decât un coș și mult mai dureros, variază ca mărime, de la dimensiunea unui bob de mazăre, la aceea a unei mingi de golf, iar evoluția lui se poate întinde până la circa două săptămâni.
– anemie, deficit de fier;
– obezitate;
– diabet zaharat;
– boli autoimune;
– cancer.
Tabloul simptomatic poate cuprinde:
– culoare roșiatică sau violacee în jurul umflăturii;
– consistență dură;
– prezența puroiului;
– volum în creștere, pe măsura creșterii umflăturii în dimensiuni;
– umflarea nodulilor limfatici din zonele apropiate;
– senzație de arsură locală, durere;
– febră și frisoane (în caz de carbuncul);
Complicațiile frecvente constau în suprainfectarea furunculului cu streptococ (ceea ce duce la erizipel – boală infecțioasă și contagioasă, localizată îndeosebi la față și la membre, care se manifestă prin înroșirea și inflamarea unei porțiuni a pielii), răspândirea infecției sau dezvoltarea altor furuncule în apropierea celui inițial. 3% dintre persoanele care se prezintă la medicul dermatolog cu infecții cutanate sunt diagnosticate cu furunculoză. Alte complicații sunt: celulita (ca urmare a propagării infecției), meningita, infecții ale oaselor și inimii (cu apariția de tulburări funcționale) și sepsisul (infecția generalizată). Așadar, în caz că furunculul nu trece în două săptămâni de la debut, apare/reapare frecvent, puroiul nu se elimină, durerea este persistentă și se amplifică sau umflătura apare pe nas ori pe coloana vertebrală, se impune prezentarea la medicul specialist, cel care și stabilește diagnosticul. De cele mai multe ori este de ajuns examinarea atentă locală. Furunculul este ușor de recunoscut, dată fiind morfologia lui tipică. Dacă este necesar, se iau probe de sânge sau probe (celule) din conținutul furunculului, pentru identificarea agentului bacterian care a dus la apariția infecției, prin examen bacteriologic.
Tratamentul furunculului poate fi topic (aplicarea de comprese calde, care au rolul de a ușura colectarea și drenarea puroiului, și de creme și unguente cu substanțe antimicrobiene, ceea ce, corect procedat, se poate face la domiciliu), medicamentos (antibioterapie) sau chirurgical (incizia și drenarea furunculului). Nu spargeți singuri furunculele! Această operație crește riscul de infecție și pe acela de a rămâne cu cicatrici pronunțate. În caz de furuncul drenat medical, se cere, apoi, până la vindecare, o toaletă locală riguroasă, prin dezinfectarea zilnică a zonei: spălare cu soluție dezinfectantă, aplicarea de unguente cu antibiotice și bandaj steril, dar toate acestea pot fi evitate, desigur, câtă vreme există prevenția: menținerea curată a mâinilor prin spălarea cu apă și săpun, evitarea folosirii obiectelor de uz individual (lame de ras, prosoape etc.) în comun cu alte persoane, evitarea lenjeriei intime din materiale sintetice, spălarea la temperaturi înalte a lenjeriei și prosoapelor, îngrijirea leziunilor tengumentare corespunzător indicațiilor medicale și menținerea unei greutăți corporale adecvate, printr-un stil de viață sănătos.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!