Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

VÂNĂTĂILE

27
mai

 

În termeni medicali, echimoze. Amintite în tratate medicale încă din Antichitate (în Egipt și Grecia), inclusiv în privința remediilor și tratamentelor medicale adecvate. Prin urmare, termenul derivă, cât se poate de normal, din grecescul ekkhumōsis, care înseamnă „scăpare de sânge”, întrucât, în această afecțiune, sângele „scapă” din vase și se infiltrează în țesutul din jur, ceea ce duce la o modificare de culoare caracteristică a pielii. Inițial, vânătaia are culoare roz-roșie, apoi, după câteva ore, devine albastru închis sau neagră, maro sau violet, pentru ca în curs de două săptămâni (chiar și fără tratament) să se estompeze spre galben și apoi să revină la aspectul normal.

Echimoza mai este cunoscută și sub forma de contuzie superficială și apare ca urmare a unui traumatism ușor. Apariția ei este determinată de lezarea țesuturilor moi, ceea ce duce la spargerea vaselor de sânge subcutanate și acumularea de sânge sub piele. Așadar, este o hemoragie subcutanată al cărei diametru depășește un centimetru, localizată în piele sau pe mucoase. Echimozele pot fi încadrate în următoarele tipuri:

– spontane/subcutanate, situate în stratul aflat imediat sub piele;

– intramusculare, formate în țesutul muscular profund;

– periosteale, la nivelul oaselor.

Totodată, mai putem vorbi despre echimoze precoce, care apar imediat după traumatism și sunt superficiale, și tardive, care apar la câteva ore și sunt profunde. Cunoaștem cu toții cauzele (comune) care duc la apariția vânătăilor (loviturile și accidentele ușoare), însă există aici și condiții de natură medicală, care se consituie și în factori de risc:

– medicamente și suplimente care pot subția sângele sau pot modifica funcționarea vaselor de sânge;

– varicele, care se formează pe fondul unui sistem vascular defectuos și prezintă sânge acumulat în zonele în care se dilată vasele de sânge;

– trombocitopenia (deficitul de trombocite), care se poate manifesta pe fondul unei afecțiuni existente și între ale cărei simptome se regăsesc și vânătăile pe întreg corpul;

– leucemia, care duce la apariția de vânătăi, pe fondul unei imunități scăzute;

– deficitul de vitamine, în special C și K, ceea ce poate afecta procesul de coagulare a sângelui;

– hemofilia de tip A (clasică) sau B (deficitul de factor IX, acesta fiind o proteină de coagulare);

– tromboza venoasă profundă;

– afecțiunile hepatice (ciroza), care pot afecta coagularea sângelui;

– boala von Willebrand (afecțiune hematologică ereditară, caracterizată de lipsa proteinei cu același nume, importantă pentru coagularea sângelui).

În același timp, odată cu înaintarea în vârstă, pielea și țesuturile devin mai subțiri și mai fragile, ceea ce favorizează apariția vânătăilor. În materie de semne și simptome, vânătaia se ivește ca o pată de culoare roz-roșie, care se schimbă în câteva ore în albastru închis sau violet, se estompează, după câteva zile, în verde și galben închis, pentru ca apoi să dispară. Modificările de culoare provin din degradarea biochimică a hemoglobinei (proteina care transportă oxigenul în celulele roșii sanguine, ai cărei produși finali de degradare sunt pigmenți de culoare verde, respectiv galbenă). Ele sunt însoțite de sensibilitate și durere în zona vătămată, variabile în funcție de localizarea și gravitatea vânătăii, uneori și de umflături și inflamații, ca rezultat al unei sângerări mai profunde sau al unui răspuns inflamator al organismului, precum și de limitarea mișcării, în cazul afectării articulațiilor sau mușchilor.

În mod normal, o vânătaie dispare în cel mult două săptămâni. Având în vedere, însă, posibilitatea unei cauze de natură medicală, cum am văzut mai sus, în situația apariției frecvente și fără motiv a vânătăilor (mai ales la nivelul trunchiului, feței sau spatelui) sau a existenței unor simptome neobișnuite ale lor și a unei perioade prea lungi fără vindecare, ori a existenței unui istoric familial de echimoze, adresați-vă medicului! Pentru a stabili diagnosticul, acesta va porni de la anamneză (întrebări și răspunsuri privitoare la simptomatologie, frecvența episoadelor, istoricul de boală al pacientului etc.) și examen fizic și poate recomanda analize de sânge care să ofere informații despre numărul trombocitelor și procesul de coagulare. Dacă aceste prime informații arată modificări la nivelul examinat, se pot face teste și investigații suplimentare, însă, de obicei, acestea nu sunt necesare. În ceea ce privește tratamentul, modalitățile sunt, după cum bine știm, simple. Vindecarea, prin reabsorbția sângelui revărsat din canalele lui, poate fi grăbită prin acoperirea vânătăii, în primele două zile, cu un pachet cu gheață învelit într-un prosop subțire, timp de circa 20 de minute, apoi cu comprese calde sau căldură umedă, care să stimuleze circulația sângelui ori cu un bandaj elastic lejer. Eventuala durere poate fi suportată cu un medicament pentru așa ceva, cum pot fi luate, dacă este cazul, antiinflamatoare, iar pentru bolile (amintite mai sus) care pot duce la apariția de vănătăi, există, desigur, tratamentul specific.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!