Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

MIGRENA

01
iulie

 

Este o afecțiune neurologică cronică. O durere de cap moderată sau severă, resimțită ca o durere pulsatilă, de obicei unilaterală (pe o parte a capului), asociată cu sensibilitate crescută la lumină și sunete, precum și cu greață și stare de rău, în crize care pot dura câteva ore sau zile. O problemă de sănătate frecventă, care afectează o femeie din cinci sau un bărbat din 15 și are un impact semnificativ asupra calității vieții.

Există mai multe tipuri de migrenă:

fără aură/obișnuită, caracterizată de durere timp de 4 până la 72 de ore și cel puțin două din următoarele caracteristici: durere cu caracter moderat-sever, durere care pulsează, durere care se agravează la efort, și cel puțin o caracteristică dintre următoarele: sensibilitate la sunet, sensibilitate la lumină și greață asociată sau nu cu vărsături sau diaree;

cu aură/complicată, când durerea de cap este asociată cu cel puțin două dintre următoarele simptome: probleme de vedere la un ochi (migrenă oculară), puncte de lumină sau chiar pierderea temporară a vederii, țiuit în urechi, vertij și tulburări de echilibru, diminuarea auzului, dificultăți de vorbire, senzație de amorțeală sau furnicături ale limbii, feței sau corpului, slăbiciune musculară și probleme de coordonare a corpului.

silențioasă/acefalgică, ceea ce presupune prezența aurei în absența durerii de cap propriu-zise și este caracterizată de apariția graduală a simptomelor, de trecerea de la un simptom la altul și persistența fiecăruia timp de câteva minute.

Pot fi adăugate aici aici așa-zisele migrene „neoficiale” cluster sau vasculară, numite așa deoarece nu definesc migrene cu caracteristici aparte și nu sunt definite ca atare de Societatea Internațională de Cefalee, precum și alte tipuri de migrene: cronică (dureri de cap prezente tip de 15 zile pe lună), menstruală (înainte sau în timpul menstruației), abdominală (provocată de probleme la nivelul intestinului și abdomenului), hemiplegică (foarte rară, dătătoare de slăbiciune temporară pe o parte a corpului), vestibulară (ca rezultat al unui vertij sever) sau bazilară (foarte rară, cu afectarea funcțiilor neurologice), dar rămânem în cadrul tematic de bază.

Nu sunt cunoscute exact cauzele migrenelor, dar apariția lor este pusă pe seama rezultatului unei activități cerebrale anormale, care afectează temporar substanțele chimice, semnalele nervoase și vasele sanguine din creier. Dat fiind faptul că circa jumătate dintre persoanele care au migrene au rude apropiate cu această afecțiune, se are în vedere, tot la nivel de cauze, o combinație de factorii genetici: hormonali, de mediu, de stil de viață. Alte cauze pot fi reprezentate de tulburările de somn, tensiunea la nivelul umărului și gâtului, deshidratarea, orele neregulate de masă, diferențele de fus orar sau postura corporală defectuoasă. Istoricul familial se regăsește și la factori de risc, împreună cu vârsta (migrenele ating pragul de sus în jurul vârstei de 30 de ani, apoi devin ceva mai puțin severe), genul (femeile au un risc de trei ori mai mare să sufere de migrene decât bărbații) și modificările hormonale.

În general, durerea de cap nu este singurul simptom al migrenei. În funcție de stadiul acesteia, putem vorbi despre o varietate de simptome, în diferitele etape ale afecțiunii:

etapa pro-dromală, primul stadiu al migrenei, care apare cu o zi-două înaintea durerii specifice și se manifestă prin senzație de rigiditate a gâtului, căscat frecvent, modificări de dispoziție, iritabilitate, stare de oboseală, diferite pofte alimentare, retenție de lichide, urninări frecvente și constipație;

etapa aurei, adică ansamblul de simptome la nivelul sistemului nervos, care apare doar la 20% dintre pacienți și afectează senzațiile, mișcările, vederea și vorbirea, simptomele (fenomene vizuale, senzație de înțepături, furnicături sau amorțeli la nivelul unui membru al corpului) apărând treptat, unul câte unul, cu durată de până la 60 de minute;

etapa atacului, faza propriu-zisă a durerii, caracterizată, așadar, prin apariția unei dureri pulsatile, puternice, pe o parte a capului (există și cauzuri când afectează ambele părți) și care durează între patru și 72 de ore, putând avea asociate următoarele simptome: sensibilitate la lumină, mirosuri și sunete, greață, vărsături amețeli sau stări de leșin;

etapa post-dromală/a rezoluției, ultima a migrenei, caracterizată de schimbări de dispoziție, confuzie și, posibil, persistența unei dureri ușoare în timpul mișcării capului.

Simptomele variază de la caz la caz, dar au caracteristici comune, care definesc afecțiunea: localizarea durerii pe o parte a capului, intensitatea și pulsatilitatea ei, sensibilitate la lumină, mirosuri și zgomote puternice.

A doua parte a subiectului, data viitoare, nu înainte de semnala faptul că, dacă durerea de cap din timpul migrenei include rigiditate în gât, vedere dublă, tulburări de vorbire sau înțelegere ori convulsii, se impune îngrijire medicală de urgență.

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!