Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

Contracepția de urgență

03
august
Ce este contracepția de urgență?


În ce situaţii după actul sexual este posibilă apariţia sarcinii?
Riscul sarcinii nedorite apare în cazul actului sexual neprotejat. Contactul sexual neprotejat este orice contact sexual, în care sperma bărbatului ar putea intra în vaginul femeii. Exemple de contacte sexuale neprotejate pot fi:
• Actul sexual normal, fără utilizarea vreunui mijloc de protecţie, când bărbatul ejaculează (argou "termină") în vagin;
• Actul sexual întrerupt (coitul întrerupt, metoda retragerii) neprotejat, chiar dacă ejacularea s-a produs în afara vaginului;
• Actul sexual repetat fără prezervativ sau alte mijloace de protecţie, la scurt timp după primul contact sexual cu prezervativ;
• Actul sexual în care prezervativul s-a rupt sau a alunecat;
• Actul sexual care a avut loc după ce femeia a ratat administrarea pilulei contraceptive;
• Actul sexual în care ejacularea s-a produs pe organele genitale externe, sau în care sperma ar putea fi introdusă în vagin, în mod accidental.
Cea mai mare probabilitate de sarcină există în cazul actului sexual neprotejat care a avut loc în timpul săptămânii a doua şi a treia după menstruaţie. Cu toate acestea, sarcina este posibilă şi în cazul actului sexual neprotejat, care a avut loc imediat înainte şi după menstruaţie şi, chiar în timpul menstruaţiei.

Ce este contracepţia de urgenţă? Prin ce se distinge contracepţia de urgenţă de un avort?
Ca şi toate celelalte metode anticoncepţionale, contracepţia de urgenţă ajută la prevenirea dezvoltării unei sarcini nedorite.
Aceasta înseamnă că metodele contracepţiei de urgenţă previn dezvoltarea sarcinii atunci când aceasta încă nu se dezvoltă, şi nu inhibă dezvoltarea unui embrion viabil deja existent, aşa cum se întâmplă în timpul unui avort. Aceasta este diferenţa fundamentală între contracepţia de urgenţă şi avort.
După cum se ştie, concepţia are loc nu în timpul sau chiar după actul sexual, dar peste câteva zile sau chiar câteva săptămâni după acesta  Astfel, după actul sexual neprotejat există o perioada de timp, aproximativ 3-4 zile, în care dezvoltarea sarcinii poate fi oprită. În cazul în care măsurile de contracepţie de urgenţă nu sunt întreprinse în această perioadă de timp sau se fac mai târziu, ele nu pot opri dezvoltarea sarcinii. În acest caz, pentru a scăpa de sarcină nedorită va trebui să efectuaţi un avort.
Astfel, dacă după actul sexual neprotejat, în cazul Dvs. au trecut nu mai mult de 3 zile (72 de ore), puteţi trece direct la studiul recomandărilor cu privire la utilizarea măsurilor contracepţiei de urgenţă.

Ce efecte secundare pot să apară?
Uneori, contraceptivele de urgenţă pot determina greaţă şi stare de vomă. Alteori, este posibil să apară dureri de cap sau abdominale, stare de oboseală, sensibilitatea sânilor, sau ameţeală. Aceste efecte dispar, însă, într-o zi sau două după terminarea tratamentului. Pentru a preveni starea de greaţă şi vomă, se pot folosi medicamente anti-emetice cu o oră înainte de a lua prima doză de pilule. Folosirea contracepţiei de urgenţă poate, de asemenea, să modifice momentul apariţiei următoarei menstruaţii (câteva zile mai devreme sau mai târziu faţă de data presupusă), precum şi durata acesteia şi cantitatea de sânge pierdut. În majoritatea cazurilor, aceste efecte sunt însă minore.
Ce trebuie să facă o femeie după ce a folosit contracepţia de urgenţă?
În primul rând, nu trebuie să ai alte contacte sexuale neprotejate în zilele sau săptămânile imediat următoare tratamentului, deoarece contracepţia de urgenţă nu oferă nici un fel de protecţie contra sarcinii în aceste situaţii! Poţi continua să iei zilnic pilule contraceptive, sau poţi folosi o metodă de barieră precum prezervativul. După apariţia primei menstruaţii, decide-te ce metoda de contracepţie preferi să foloseşti pe termen lung şi foloseşte-o. Dacă menstruaţia întârzie cu mai mult de o săptămână peste data când se presupune că trebuie să apară menstruaţia, este posibil ca sarcina nedorită să fi apărut totuşi. În această situaţie, este indicat a se efectua un test de sarcină sau un consult de către medicul specialist. Oricum, sănătatea fătului nu este în nici un fel afectată de folosirea contracepţiei de urgenţă la începutul sarcinii.

Cât de des poate o femeie să folosească contracepţia de urgenţă?
Contracepţia de urgenţă este o opţiune la care nu se poate apela frecvent. Deşi această metodă nu are efecte secundare importante asupra sănătăţii, folosirea de rutină a acestor pilule, drept metoda contraceptivă de bază, nu este recomandată, din doua motive:
În primul rând, este mai puţin eficientă decât alte metode contraceptive moderne (75-80% eficientă, comparativ cu 98% pilule sau sterilet);
În al doilea rând, contracepţia hormonală de urgenţă este mai greu de suportat, multe femei având stare de greaţă sau vomă în timpul folosirii sale. De asemenea, utilizarea frecventă poate determina neregularitatea ciclului menstrual.

Contracepţia de urgenţă te protejează contra infecţiilor cu transmitere pe cale sexuală?
Nu, în nici un caz! Prezervativul rămâne singura metodă eficientă de protecţie contra acestui tip de boli.

Ce se poate face dacă nu am reuşit să administrez la timp pastilele contracepţiei de urgenţă?
Dacă după un contact sexual neprotejat, în cazul Dvs., au trecut mai mult de 3-4 zile, nu are niciun sens să administraţi medicamente pentru contracepţia de urgenţă. Acestea vor fi absolut inutile.
Într-o asemenea situaţie, oprirea dezvoltării sarcinii este posibilă doar cu ajutorul instalării unui dispozitiv intrauterin (DIU). Eficacitatea prevenirii sarcinii, în acest caz, este de mai mult de 99%. Instalarea steriletului poate preveni sarcina chiar şi după 5 zile de la contactul sexual, dar aceasta se efectuează numai de către medicul ginecolog. Dacă nu doriţi să purtaţi sterilet o lungă perioadă de timp, aveţi posibilitatea s-o eliminaţi după următoarea menstruaţie, atunci când absenţa sarcinii este stabilită totalmente. Dacă veţi decide să păstraţi DIU, aceasta vă va oferi un nivel foarte înalt de protecţie împotriva sarcinii nedorite în următorii câţiva ani (până când vă veţi decide să-l înlăturaţi pentru a concepe un copil).