Durerea de cap. O afecțiune comună, de care suferă foarte multă lume, o suferință descrisă încă din Antichitate. Unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic. Potrivit datelor în domeniu ale Organizației Mondiale a Sănătății, cam jumătate din populația adultă a lumii, din toate regiunile geografice și de toate vârstele, suferă anual (cel puțin) un episod de cefalee.
Principalele cauze ale durerii de cap sunt:
– stresul, fizic și emoțional;
– poziția necorespunzătoare în timpul lucrului;
– mirosurile puternice ale parfumurilor sau substanțelor chimice;
– alergenii;
– consumul de alcool;
– consumul unor medicamente;
– diferite afecțiuni: infecții ale gâtului sau urechii, loviturile la cap, răcelile, sinuzita;
– factorul genetic.
Cauzele sunt și criteriul după care se face clasificarea cefaleelor:
– primare, ceea ce înseamnă că durerea de cap este principala problemă medicală;
– secundare, ceea ce înseamnă că durerea de cap este legată de o altă afecțiune medicală.
Cele mai frecvente dureri de cap primare sunt:
– migrena, prezentată în anterioarele două postări ale rubricii;
– cefaleea cluster, așa-numita durere de cap „în ciorchine”, care apare în serie, poate dura săptămâni sau luni și are următoarele simptome: durere severă pe o parte a capului, de obicei în spatele unuia dintre ochi (acesta poate deveni roșu și apos, cu pupila mică și pleoapa umflată și căzută), secreții nazale sau congestie și frunte umflată;
– cefaleea de tensiune, cel mai frecvent tip, provocat îndeosebi de stres și mușchii prea încordați sau temperaturile scăzute, iar simptomele sunt: durere (surdă și ca o bandă) pe ambele părți ale capului, care poate cuprinde și partea din spate a gâtului, fără să provoace greață sau vărsături;
– nevralgia occipitală, caracterizată prin durere cronică intensă, pulsatilă, ca o arsură, situată în partea superioară a gâtului, în zona cefei și în spatele urechilor, de obicei pe o parte a capului, iar în unele cazuri se poate manifesta și sensibilitate a ochilor la lumină și a scalpului la atingere.
Durerile de cap secundare pot avea drept cauze:
– deshidratarea, mahmureala;
– intoxicarea cu monoxid de carbon;
– infecții nazale și ale sinusurilor, infecția urechii medii;
– gripă și alte boli febrile;
– probleme dentare;
– atacul de panică și tulburarea de panică;
– utilizarea excesivă a unor medicamente (cum sunt cele pentru durere);
– meningită;
– inflamații ale mucoasei arterelor, hipertensiune arterială;
– rupturi arteriale, malformație artero-venoasă, cheaguri de sânge în creier, anevrism cerebral, probleme structurale la baza craniului, hematom intracranian, comoții, encefalită, accidentul vascular cerebral.
Și altele. În același timp, deși sunt considerate dureri de cap primare, următoarele tipuri ar putea fi simptom al unei boli:
– dureri de cap cronice zilnice;
– dureri de cap provocate de plâns, râs, strănutat, cântat etc.;
– dureri de cap provocate de activitatea sexuală;
– dureri de cap provocate de exercițiile fizice,
iar unele dureri de cap pot fi declanșate de factori care țin de stilul de viață: statul în poziții incomode, stresul, nerespectarea orarului meselor, călătoriile în zone cu diferențe mari de fus orar, alcoolul (îndeosebi vinul roșu), anumite alimente, dereglările hormonale ș.a.
Diagnosticul are la bază o evaluare medicală a simptomelor pacientului și a istoricului medical al acestuia, completată cu examen fizic. În unele situații, se impun teste suplimentare, de tip analize de sânge, radiografii ale sinusurilor, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică, pentru identificarea afecțiunilor medicale care ar putea fi cauza cefaleei.
Tratamentul variază în funcție de tipul și cauza cefaleei. Poate include medicamente (în acut sau de prevenție) pentru ameliorarea durerii sau terapie comportamentală, pentru gestionarea stresului și anxietății (în cazul cefaleei de tensiune), administrarea de oxigen și medicamente pentru a reduce inflamarea sau contracția veselor de sânge din cap (în cazul cefaleei cluster). Ca și în situația migrenei, și nu numai, prevenția ține de o dietă echilibrată și o hidratare adecvată, de un program regulat de somn, de evitarea factorilor declanșatori, reducerea stresului și un program regulat de relaxare și exerciții fizice.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!