Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

PETELE PIGMENTARE

06
august

 

Cunoscute și sub numele de pete maronii, petele pigmentare sunt modificări ale culorii pielii (pete mai închise decât țesuturile din jur) care apar din cauza acumulării anormale a melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, părului și ochilor, cum am precizat și la subiectul de data trecută. Așadar, vorbim despre o creștere anormală a producției de melanină și, prin urmare, despre hiperpigmentare.

În plus față de datele prezentate data trecută despre melanină, mai reținem că acest pigment organic este de două tipuri: eumelanină (care produce culorile maro și negru ale pielii și are rol de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete) și feomelanină (prezentă la persoanele cu pielea foarte albă, la cele pistruiate sau roșcate și care nu protejează îndeajuns contra razelor solare). Petele pigmentare (de bătrânețe sau pete de soare) pot varia în dimensiune (pot fi puncte mici, răspândite pe zone mici, sau pot acoperi zone mari ale corpului), formă și culoare și pot fi și un simptom al unei afecțiuni medicale. Dintre tipurile de pete pigmentare, trei sunt mai des întâlnite:

melasma (chloasma), provocată de modificările hormonale și frecventă în rândul femeilor însărcinate (la 15% dintre ele), fapt pentru care i se mai spune și „masca gravidei”, cu zone extinse, care pot să apară pe orice porțiune a corpului, dar îndeosebi pe față (obraji, nas, buza superioară), petele având, de obicei, culoare maro sau gri și forme neregulate;

lentiginele solare sau senile (lentigo solar/senil), adică petele de soare și petele de vârstă, provocate de expunerea excesivă la soare (la razele ultraviolete) timp îndelungat și care se pot dezvolta pe zonele cele mai expuse, respectiv mâini și față, având culoare maro și forme ovale sau rotunde;

hiperpigmentarea postinflamatorie, rezultatul unei răni sau al unei inflamații a pielii, de obicei la nivelul feței și gâtului, cu pete de culoare mai închisă;

nevi (alunițe), prezente de la naștere sau apărute în timpul vieții, de culoare de la maro la negru și cu forme și dimensiuni diferite.

Din prezentarea de început rezultă cauza principală a petelor pigmentare: nivelul ridicat de melanină. Apoi, cele mai comune cauze sunt:

– expunerea la soare, știut fiind că radiațiile ultraviolete stimulează producția de melanină în anumite zone ale pielii;

– schimbările hormonale (determinate de sarcină), care pot determina și ele creșterea producției de melanină;

– înaintarea în vârstă, cu modificările naturale ale pielii, pe măsură ce îmbătrânim, și un cumul de expunere la soare;

– inflamații (acnee, dermatite, lupus) și răniri cutanate care au ca rezultat eliberarea de melanină;

– unele medicamente;

– factorul genetic, adică predispoziția unora dintre oameni de a dezvolta pete pigmentare.

Diagnosticul este stabilit de medicul dermatolog pe baza evaluării petelor pigmentare, în ceea ce privește forma, dimensiunea, culoarea și textura, și a istoricului medical al pacientului. Dacă situația o impune, se efectuează investigații suplimentare: dermatoscopie, fotografii de monitorizare, biopsie cutanată etc.

Apariția petelor pigmentare poate fi prevenită prin evitarea expunerii prelungite la soare și evitarea lezării pielii. În plus, prin folosirea produselor de calitate (dermatocosmetice/cosmetice pentru petele pigmentare) pentru îngrijirea pielii, pe care le găsiți și în farmaciile noastre, cu recomandările de rigoare.

Tratamentul petelor pigmentare presupune curățarea tenului în profunzime (prin mijloace fizice sau chimice, potrivit indicațiilor medicului dermatolog), utilizarea de creme topice de albire a pielii sau proceduri medicale de îndepărtare a petelor pigmentare: terapie cu lumină intens pulsată, terapie cu laser (care asigură reînnoirea celulară), peeling chimic sau microdermabraziune (exfoliere de profunzime, în funcție de particularitățile tenului).

Chiar dacă sunt, în general, inofensive pentru sănătate, petele pigmentare pot da, în anumite situații, complicații de tipul: disconfort, mâncărime, iritații și reacții alergice sau cancer de piele. Așadar, aveți grijă de pielea dumneavoastră!

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!