Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

PROTEJAREA PIELII DE RAZELE ULTRAVIOLETE

22
august

 

Ca și în cazul ochilor (subiect prezentat data trecută), razele ultraviolete afectează și sănătatea pielii, indiferent de gen, anotimp, vârstă sau pigmentul acesteia. Așadar, fără să împiedice bronzarea pielii (doar o încetinește), protecția solară este utilă în fiecare zi, la fiecare expunere la soare, pentru a zădărnici posibilele efecte negative ale razelor ultraviolete: arsuri solare, imunosupresie (diminuarea imunității organismului) sau cancer de piele.

La fel ca data trecută, ne oprim o clipă asupra a ceea ce numim generic raze ultraviolete (UV), pentru câteva precizări. Reținem, încă o dată, că trebuie să ne ferim, deopotrivă, de razele UVB – cu o intensitate mare și care pot provoca daune semnificative la nivelul ADN-ului celulelor pielii, având capacitatea de a leza țesuturile, și UVA – cele mai slabe dintre radiațiile solare, dar care pot declanșa îmbătrânirea celulară, fiind responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii și adâncirea ridurilor (un studiu de profil a demonstrat că razele soarelui provoacă 80% din ridurile vizible), de apariția petelor pigmentare, precum și (chiar dacă mai puțin decât primele) de apariția cancerului de piele. Intensitatea razelor UV depinde de o serie de factori, ca: intervalul orar (10:00-16:00, cea mai mare intensitate), anotimp, (în lunile de primăvară și de vară, intensitatea radiațiilor este cea mai mare), latitudine (poziționarea față de Ecuator determină intensitatea radiațiilor solare) sau altitudine (pe măsura creșterii acesteia, crește și intensitatea radiațiilor UV). Mai reținem, aici, că există persoane cu pielea mai sensibilă și cu o „nevoie” sporită de protecție solară: cele cu pielea foarte albă și care au, din această cauză, pete pigmentare provocate de soare (am vorbit despre acest subiect nu cu mult timp în urmă), cele care urmează tratamente pe bază de antibiotice, medicamente pentru hipertensiune, pentru reducerea ciolesterolului etc., cele cu istoric medical familial de cancer de piele și copiii (în cazul cărora – atenție! – se recomandă mai degrabă evitarea expunerii la soare și, totodată, este de evitat folosirea anumitor produse de protecție).

Așadar, în ceea ce privește pielea, razele UV pot provoca:

– îmbătrânirea prematură a acesteia;

– scăderea fermității și elasticității pielii;

– pete pigmentare/melasmă;

– arsuri;

– dilatarea vaselor de sânge;

– leziuni la nivel molecular;

– cancer de piele.

După cum se știe, pentru evitarea pericolelor de mai sus, singura măsură de protecție solară totală constă în evitarea expunerii la soare. Dar razele solare au o serie de efecte pozitive: determină producția de vitamina D, necesară pentru un sistem osos puternic, reglează bioritmul natural al organismului și influențează pozitiv sănătatea mintală. Prin urmare, rămâne să evităm expunerea la soare în intervalul orar 10:00-16:00, să purtăm haine largi, din materiale naturale (in), și accesorii (pălării cu boruri largi, șepci și ochelari de soare) și, desigur, să folosim produse SPF, aplicate pe toate porțiunile de piele expuse radiațiilor, incluziv pe buze, ceafă, urechi, față și labele picioarelor.

SPF înseamnă factor de protecție solară. Unitatea care măsoară nivelul de protecție împotriva razelor UV. Produsele de acest fel sporesc abilitatea pielii de a se proteja de razele UV prin mecanismele proprii, adică prin melanina produsă de organism, acel pigment auriu prin care pielea se protejează în mod natural de razele de soare. Cu cât SPF este mai mare, cu atât mai protejată este pielea. De exemplu, un produs cu SPF 15 multiplică de 15 ori capacitatea pielii de a se proteja de razele UV. Și cu cât este mai deschisă la culoare pielea, cu atât trebuie să fie mai mare factorul de protecție. Toate informațiile în legătură cu SPF (consistența produsului, timpul de aplicare, repetitivitatea, alegerea în funcție de foto-tipul tenului și nevoile specifice ale pielii, ce înseamnă protecție ușoară, medie și ridicată etc.) și produse de acest fel de calitate pentru protecția pielii găsiți oricând în famaciile noastre.

În concluzie, protecția solară (cea care previne arsurile solare, deshidratarea și îmbătrânirea prematură a pielii și reduce riscul apariției cancerului de piele), aplicabilă chiar și în zilele înnorate, este esențială pentru o piele sănătoasă și este garantată de alegerea produsului potrivit. Pentru aceasta, solicitați întotdeauna sfatul medicului și/sau al farmacistului, iar la finalul fiecărui sezon se recomandă un consult dermatologic de rutină.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!