Scăderea numărului de limfocite din sânge se numește limfocitopenie sau, mai simplu, limfopenie. Ca subtip al leucocitelor (15-40% din numărul celulelor albe din sânge), limfocitele sunt o componentă esențială a sistemului imunitar, pe care îl ajută să lupte împotriva substanțelor străine, adică virusuri, bacterii sau celule tumorale. Sunt produse în măduva osoasă și se găsesc în sânge și în sistemul limfatic, având, la adulți, valori normale cuprise între 1 000 și 4 800 de limfocite/microlitru de sânge.
Valorile limfocitelor diferă în funcție de vârstă, rasă, sex, mediu și stil de viață, iar limfocitele sunt de trei tipuri:
– NK, natural killer (limfocite aparținând sistemului imun înnăscut), care „ucid” celulele tumorale și pe cele infectate cu virusuri: 5%.
Toate tupurile de limfocite produc citokine/limfokine, proteine importante în reacțiile sistemului imunitar și răspunsurile la inflamații și infecții. Când proporțiile de mai sus scad, apare limfopenia. Cauzele care duc la scădere sunt:
– post alimentar sau malnutriție;
– probleme gastrointestinale;
– stres excesiv;
– consum de alcool;
– infecții virale acute;
– chimioterapie sau radioterapie;
– infectarea cu HIV;
– tuberculoză;
– boli ale sângelui;
– boli autoimune;
– unele traumatisme;
– unele medicamente;
– unele afecțiuni rare.
Limfopenia reprezintă a problemă temporară, care poate să apară după o răceală, după o infecție sau ca urmare a unui stres puternic ori a malnutriției, dar există și limfopenie acută și limfopenie cronică, depinzând de cauzele cu o gravitate mai mare. Simptomatologia limfopeniei nu este caracteristică, simptomele putând să apară laolaltă cu tulburările asociate:
– oboseală persistentă, articulații dureroase și slăbiciune musculară;
– scurgeri nazale, febră persistentă, tuse, guturai, ca semne de infecție;
– umflarea ganglionilor limfatici și a amigdalelor;
– eczeme, erupții cutanate, alopecie, ca afecțiuni dermatologice;
– tulburări de coagulare, hemoragii;
– pierdere în greutate;
– dezvoltarea de infecții cu germeni atipici, infecții ale pielii, urinare și pulmonare.
Consultați medicul, în cazul unui număr scăzut de leucocite, fără o cauză aparentă! Limfopenia este detectată prin teste de sânge efectuate pentru a diagnostica alte boli. În stabilirea diagnosticului, se au în vedere istoricul medical și examenul fizic, acesta din urmă pentru depistarea semnelor de infecție. În plus, medicul poate recomanda teste de diagnosticare: hemoleucogramă (prin care se verifică numărul de celule roșii, albe și trombocite din sânge), citometrie în flux (care analizează tipurile de celule sanguine mai în detaliu decât hemoleucograma) și teste pentru condiția de bază (pentru identificarea cauzei exacte a respectivei tulburări).
Opțiunile de tratament (pentru cazurile mai severe, cele ușoare nu necesită tratament) pot include: tratarea infecției virale sau bacteriene (de la caz la caz), administrarea de tratamente pentru prevenirea infecțiilor, sistarea tratamentelor care au dus la scăderea numărului de limfocite, transplant de celule stem (în cazul limfopeniei moștenite). Preventiv, evitarea contactului cu germeni și pesoane contagioase, o igienă corespunzătoare, o cantitate suficientă de vitamine și minerale și un stil de viață sănătos feresc de o mulțime de probleme, cum este și aceasta de față. Și, desigur, controlul periodic recomandat de medicul curant.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!