Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

LIMFOCITE CRESCUTE

23
septembrie

 

Creșterea numărului de limfocite din sânge se numește limfocitoză. Ca subtip al leucocitelor (15-40% din numărul celulelor albe din sânge), limfocitele sunt o componentă esențială a sistemului imunitar, pe care îl ajută să lupte împotriva substanțelor străine, adică virusuri, bacterii sau celule tumorale. Sunt produse în măduva osoasă și se găsesc în sânge și în sistemul limfatic, având, la adulți, valori normale cuprise între 1 000 și 4 800 de limfocite/microlitru de sânge.

Valorile limfocitelor diferă în funcție de vârstă, rasă, sex, mediu și stil de viață, iar limfocitele sunt de trei tipuri:

T, care călătoresc spre timus (glandă endocrină din partea superioară a toracelui, cu rol în creșterea organismului și imunitate) și distrug celulele canceroase ale organismului și pe cele care conțin virusuri: 75%;

B, în măduva oasoasă, cele care produc anticorpi și atacă și distrug celulele străine organismului (toxine, bacterii, virusuri): 20%;

NK, natural killer (limfocite aparținând sistemului imun înnăscut), care „ucid” celulele tumorale și pe cele infectate cu virusuri: 5%.

Toate tupurile de limfocite produc citokine/limfokine, proteine importante în reacțiile sistemului imunitar și răspunsurile la inflamații și infecții. Când proporțiile de mai sus cresc, apare limfocitoza, ale cărei cauze sunt:

– exercițiile fizice intense, stresul;

– fumatul;

– unele medicamente;

– infecțiile virale și bacteriene (gripa, rujeola, rubeola, varicela, mononucleoza infecțioasă, tuberculoza, sifilisul);

– unele afecțiuni care provoacă inflamații de lungă durată (artrita);

– anumite boli autoimune (artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic);

– anumite tipuri de cancer.

Ca și în cazul subiectului de data trecută (limfocitele scăzute/limfopenia), limfocitoza în sine nu provoacă simptome. Vorbim tot despre simptome laolaltă cu tulburările asociate, deci specifice bolii care provoacă creșterea leucocitelor, plus:

– transpirații nocturne;

– pierderea apetitului, pierderi în greutate;

– dureri de cap sau de gât, dureri osoase și articulare;

– vânătăi la nivelul pielii;

– erupții cutanate;

– creșterea în volum a ganglionilor limfatici;

– mărirea splinei (splenomegalie);

– dureri musculare, oboseală;

– sângerări gingivale sau nazale;

– febră.

Dat fiind faptul că simptome ca cele prezentate pot fi prezente și în cazul altor afecțiuni, procedați la o evaluare medicală de specialitate! Un număr crescut de limfocite, fără o cauză aparentă, necesită investigații din partea medicului specialist hematolog. Acestea constau în hemoleucogramă (prin care se verifică numărul de celule roșii, albe și trombocite din sânge), citometrie în flux, biopsie ganglionară, examen al măduvei osoase ș.a, pe lângă istoricul medical și examenul fizic, și ajută la stabilirea diagnosticului.

Ca și în cazul limfocitelor scăzute (subiectul anterior), limfocitele crescute sunt descoperite, dacă nu chiar în urma cercetării acestei probleme, în timpul examenelor de rutină sau pentru diagnosticarea altor boli. Tot ca în cazul limfopeniei, tratamentul limfocitozei constă în rezolvarea problemei care provoacă modificarea valorilor limfocitare. Și tot ca în cazul limfopeniei, prevenția scade riscul de infecții, prin spălarea mâinilor cu apă și săpun, de mai multe ori pe zi, limitarea interacțiunilor cu persoane bolnave/contagioase, menținerea unei igiene corporale corespunzătoare, evitarea mulțimilor și aglomerațiilor, odihnă corespunzătoare, evitarea stresului (pe cât posibil), vaccinarea antigripală sezonieră, o alimentație echilibrată etc., adică ceea ce numim  cu fiecare ocazie un stil de viață sănătos.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!