Este cea mai frecventă tulburare de somn la adulți. Este o afecțiune medicală care, netratată, duce la capacitate redusă de concentrare, scăderea memoriei, epuizare, apatie și reprezintă, pe termen lung, un risc pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. Așadar, trebuie tratată. Și este vindecabilă.
Conform statisticilor, jumătate dintre noi (românii) suferim de insomnie, afecțiune caracterizată de dificultatea de a adormi, somn de slabă calitate, trezire în timpul nopții și senzația constantă că nu ne-am odihnit suficient, ceea ce se reflectă direct în performanță și calitatea vieții. Unii factori de risc țin de stilul de viață și obiceiurile personale (lipsa unei rutine a somnului, lucrul în medii stresante, alimentația nepotrivită, consumul de alcool etc.), alții sunt aceia numiți nemodificabili, printre care se numără și vârsta, insomnia fiind mai des întâlnită la persoanele în etate (peste 60 de ani, date fiind modificările care apar în „tiparul de somn”). În același timp, este consemnat că femeile sunt (de două ori) mai predispuse la insomnie (decât bărbații), una dintre cauze fiind schimbările hormonale specifice, și că – potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului – prin aceeași stare trec persoanele care se confruntă cu probleme de felul pierderii cuiva apropiat sau al despărțirii de partenerul de viață. Totodată, un factor de risc îl reprezintă și problemele de sănătate. Cu legătură directă, să vedem cauzele insomniei (multiple și influențabile reciproc):
– sforăitul, sindromul de apnee în somn;
– consumul excesiv de nicotină, cafea și alcool;
– stresul;
– temperaturile extreme, modificarea ritmului circadian;
– problemele musculare și articulare;
– tulburările hormonale (de tipul tiroidă hiperactivă);
– sarcina;
– durerea cronică;
– unele medicamente (ca efect secundar al acestora);
– afecțiunile fizice: astmul, prostata mărită, angina, insuficiența cardiacă, boala Parkinson, maladia Alzheimer;
– afecțiunile psihice: anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia, sindromul de stres post-traumatic;
– o combinație a mai multor asemenea factori.
În esență, există două tipuri de insomnie:
– primară, prezentă fără alte boli coexistente, fără legătură cu vreo (altă) problemă de sănătate;
– secundară, când există împreună cu afecțiuni medicale sau psihiatrice.
Insomnia mai este clasificată în funcție de durată: tranzitorie (durează mai puțin de o lună), de scurtă durată (între una și șase luni) și cronică (mai mult de șase luni); sau după modul de manifestare: a debutului somnului (dificultatea de a adormi efectiv), a întreținerii somnului (probleme în a dormi continuu sau trezirea prea devreme), mixtă (cumulul celor două) și paradoxală (subestimarea timpului de somn, senzația că somnul a durat mai puțin decât în realitate).
Simptomele insomniei pot include:
– dificultatea de a adormi, indiferent de gradul de oboseală;
– treziri frecvente în timpul somnului;
– dificultatea de a readormi după fiecare trezire;
– trezirea prea devreme, dimineața;
– un somn neodihnitor, chiar și după un număr satisfăcător de ore de somn;
– somnolență în timpul zilei, oboseală și iritabilitate;
– dificultăți de concentrare în activitățile zilnice, indiferent de natura lor, îngrijorări permanente legate de somn.
Așadar, principalul simptom îl reprezintă lipsa somnului, celelalte fiind simptome secundare, toate parte a problemei care poate da naștere la complicații: creștere în greutate, nivel ridicat de stres, iritabilitate, anxietate și agitație, reacții întârziate, care pot provoca accidente, probleme de memorie, diabet, boli de inimă ș.a. În cazul în care perioadele de insomnie depășesc câteva zile consecutiv, consultați medicul! Prin examinări privind istoricul somnului, cel familial și privind consumul diferitelor substanțe, precum și cel psihiatric, cărora le pot fi adăugate teste și examen fizic, se stabilește diagnosticul.
Tratamentul ține cont de simptomele pacientului, de istoricul lui medical și de vârstă și poate fi medicamentos sau cu remedii naturiste, prin terapie cognitiv-comportamentală (cu rezultate mai lente în timp, dar o alternativă sănătoasă la tratamentul medicamentos) și, desigur, prin adoptarea și urmarea unui stil de viață sănătos.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!