Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

MALNUTRIȚIA (I)

01
octombrie

 

Nu puține au fost dățile (inclusiv data trecută) când am încheiat prezentările ca aceasta de față cu formularea „un stil de viață sănătos”, iar în cuprinsul acestuia, alimentația corespunzătoare și corectă avea rolul ei clar. Când ea nu întrunește aspectele pozitive și este defectuoasă, vorbim despre malnutriție, adică atât despre un deficit, cât și despre un dezechilibru sau chiar un exces în privința caloriilor și/sau nutrienților. Așadar, malnutriția poate fi întâlnită atât la persoanele subnutrite, cât și la cele care se alimentează în exces.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), malnutriția este definită ca o tulburare cronică a stării nutritive provocată de un dezechilibru între cantitățile de vitamine, săruri minerale, proteine și carbohidrați necesare organismului și consumul care să asigure creșterea normală și menținerea funcțiilor acestuia. Chiar dacă este întâlnită îndeosebi în țările subdezvoltate, dar având în vedere că vorbim despre malnutriție și în cazul alimentației în exces, sunt de referință datele OMS, potrivit cărora, nu cu mult timp în urmă, la nivel global se înregistrau circa 500 de milioane de persoane subponderale și aproape două miliarde de adulți supraponderali sau obezi. La fel de îngrijorătoare sunt cifrele aceleiași instituții, coroborate cu date culese de Banca Mondială, pentru țara noastră: malnutriția era cauza a 0,06% din totalul deceselor, prelevanța subnutriției era de 2,5%, iar 8,3% dintre copiii mai mici de 5 ani erau supraponderali sau obezi etc.

Malnutriția include trei tipuri generale de condiții medicale. Sau tipuri de malnutriție:

subnutriția, cuprinzând subponderea (o greutate mică în raport cu vârsta), subdezvoltarea (o înălțime mică în raport cu vârsta) și emacierea (o greutate mică în raport cu înălțimea);

deficitul de micronutrienți (carența de vitamine și minerale esențiale sau excesul acestora);

supraponderea (obezitatea și bolile legate de alimentația în exces: boala arterială coronariană, diabetul zaharat tip 2, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer).

Așadar, în prima situație vorbim despre lipsă de proteine, calorii și micronutrienți, iar în cea de a treia despre un consum excesiv de anumiți nutrienți, cum sunt grăsimile și proteinele, cu precizarea că persoanele supraponderale pot avea carențe de vitamine și minerale. Toate cele trei tipuri au efecte negative asupra  sănătății.

Din câte ați observat deja, cauza principală a malnutriției o reprezintă alimentația defectuoasă. Consumul alimentar inadecvat. Conform OMS, în funcție de cauze, malnutriția poate fi de două tipuri:

primară, provocată, în general, de lipsa nutrienților necesari din alimentație;

secundară, când survine ca efect al unor patologii preexistente, care provoacă scăderea absorbției nutrienților la nivelul mucoasei intestinale (boli parazitare, gastroenterită), apoi cauze organice: malformații digestive, renale și cardiace, infecții fetale, sănătate mintală erodată, boli condiționate genetic (cromozomiale și metabolice).

În plus, malnutriția poate să apară din cauze fizice (dantură deficitară, pierderea simțului mirosului sau gustului), consum excesiv de alcool, probleme sociale (izolare, mobilitate redusă, venituri mici) sau de înaintarea în vârstă (prin multiplicarea factorilor de risc). Printre simptome regăsim:

– senzația constantă de frig/hipotermie;

– pierderea în greutate, reducerea puterii musculare și a masei adipoase;

– capacitatea fizică redusă;

– modificări de dispoziție: iritabilitate, letargie, lipsă de concentrare, oboseală, autoneglijare, depresie;

– modificări ale pielii, mucoaselor, articulațiilor și oaselor;

– tulburări de vedere, de menținere a temperaturii corpului, amețeală;

– tulburări digestive;

– insuficiență cardiacă și respiratorie;

– încetinirea metabolismului bazal;

– riscul mai mare de infecții și durata mai mare de vindecare;

– riscul mai mare de îmbolnăviri și durata mai mare de vindecare, din cauza scăderii răspunsului imunitar. 

Simptomele malnutriției se manifestă în funcție de micronutrientul deficitar. Înainte de a încheia, pentru a continua data viitoare cu diagnosticul și tratamentul, mai reținem că simptomele malnutriției diferă la copii, față de adulți, copiii confruntându-se îndeosebi cu probleme de creștere și cu o greutate corporală redusă, lipsă de energie și oboseală, precum și o dezvoltare încetinită intelectuală și de comportament.

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!