Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

MALNUTRIȚIA (II)

07
octombrie

 

Când alimentația nu întrunește aspectele pozitive și este defectuoasă (cum spuneam și data trecută, în prima parte a subiectului prezentat), vorbim despre malnutriție, adică atât despre un deficit, cât și despre un dezechilibru sau chiar un exces în privința caloriilor și/sau nutrienților. Așadar, malnutriția poate fi întâlnită atât la persoanele subnutrite, cât și la cele care se alimentează în exces.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), malnutriția este definită ca o tulburare cronică a stării nutritive provocată de un dezechilibru între cantitățile de vitamine, săruri minerale, proteine și carbohidrați necesare organismului și consumul care să asigure creșterea normală și menținerea funcțiilor acestuia. Chiar dacă este întâlnită îndeosebi în țările subdezvoltate, dar având în vedere că vorbim despre malnutriție și în cazul alimentației în exces, sunt de referință datele Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora, nu cu mult timp în urmă, la nivel global se înregistrau circa 500 de milioane de persoane subponderale și aproape două miliarde de adulți supraponderali sau obezi. La fel de îngrijorătoare sunt cifrele aceleiași instituții, coroborate cu date culese de Banca Mondială, pentru țara noastră: malnutriția era cauza a 0,06% din totalul deceselor, prelevanța subnutriției era de 2,5%, iar 8,3% dintre copiii mai mici de 5 ani erau supraponderali sau obezi etc.

Malnutriția include trei tipuri generale de condiții medicale. Sau tipuri de malnutriție:

subnutriția, cuprinzând subponderea (o greutate mică în raport cu vârsta), subdezvoltarea (o înălțime mică în raport cu vârsta) și emacierea (o greutate mică în raport cu înălțimea);

deficitul de micronutrienți (carența de vitamine și minerale esențiale sau excesul acestora);

supraponderea (obezitatea și bolile legate de alimentația în exces: boala arterială coronariană, diabetul zaharat tip 2, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer).

După repetarea acestor date de bază (aflate și în conținutul primei părți a subiectului), vorbim, în continuare, despre diagnostic. Medicul diagnostichează subnutriția de bază având în vedere istoricul de scădere involuntară în greutate, calculul indicelui de masă corporală și o serie de analize, de sânge (pentru identificarea carenței de vitamine și minerale și a conținutului proteic), pentru stabilirea etiologiei/cauzei infecțioase sau parazitare, analize pentru deshidratare sau pentru dozarea fierului și a proteinei lui transportatoare în sânge ori investigații imagistice (CT și RMN) pentru depistarea tumorilor care provoacă deficitul nutrițional. În funcție de starea generală de sănătate și gradul malnutriției se stabilește tratamentul, al cărui scop este realimentarea pacientului cu ajutorul unui plan nutrițional personalizat, stabilit de medicul specialist în boli de nutriție sau de un dietetician și menit să corespundă cerințelor organismului. Există, desigur, și tratament medicamentos, numai cu recomandarea medicului curant, precum și proceduri de psihoterapie și fizioterapie, ca tratament nemedicamentos adjuvant. În cazul malnutriției secundare, se pot folosi și antibiotice, terapie antiparazitară și antivirală, dar și oncologică.

Atenție! Netratată, malnutriția poate afecta fiecare organ din corp:

– atrofiază la nivel muscular;

– duce la apariția de ulcere și formarea de cheaguri de sânge;

– poate provoca infertilitate;

– poate provoca insuficiență cardiacă;

– sporește riscul apariției de diabet zaharat, osteoporoză, boli cardiovasculare sau atac vascular cerebral, al deficitului de creștere și intelectual;

– reduce semnificativ capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, deci acționează la nivelul întregului sistem imunitar.

Vorbim, așadar, despre o multitudine de posibile complicații grave. Prin urmare, ca în majoritatea situațiilor critice, mai bine prevenim. La nivel comunitar/mondial, acest fapt ține, cum bine se știe, de asigurarea accesului la apă potabilă, medicamente și alimente nutritive integrale pentru populațiile din țările subdezvoltate sau aflate în proces de dezvoltare. Individual, este necesar să avem și să urmăm o dietă sănătoasă și echilibrată, care să conțină toți nutrienții de care are nevoie organismul (tot necesarul de vitamine și minerale, fibre, glucide, calorii, proteine și grăsimi), evitând, însă, supraalimentarea. 

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!