Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

PALPITAȚIILE

14
octombrie

 

Sunt bătăi neregulate ale inimii, de regulă mai puternice decât în mod normal și resimțite în mod neplăcut. Pot să apară în orice moment, la oricine (deși femeile semnalează mai des prezența lor), indiferent că vorbim despre stare de rapaus sau despre timpul desfășurării unei activități. Accelerează pulsul și pot să dureze minute sau chiar ore.

În mod normal, pulsul/frecvența cardiacă este de 60-70 de bătăi pe minut, în stare de rapaus. Crește în momente de efort fizic, emoții puternice, stres, consum de cofeină și alcool, fumat și în cazul anumitor tratamente. Palpitațiile pot fi percepute la inimă (zona toracelui anterior stâng), în capul pieptului (pe linia mediană a toracelui), la nivelul gâtului sau în stomac (la nivelul abdomenului superior). Sunt, de obicei, inofensive, dar pot fi provocate și de un ritm cardiac anormal, semn al unei afecțiuni de bază mai grave, ceea ce înseamnă necesitatea de consult medical de specialitate și tratament.

Cauzele palpitațiilor sunt:

– exercițiile fizice intense, efortul prelungit;

– diferitele stimulente: cofeină, nicotină, alcool, băuturi energizante, droguri, unele medicamente;

– alimentele prea grase sau prea picante;

– somnul insuficient;

– nervozitatea, stresul, anxietatea, depresia, atacurile de panică.

Observăm, astfel, cauze/factori declanșatori care țin de stilul de viață (primele patru) și cauze/factori declanșatori de natură emoțională sau psihică (ultima înșiruire). Alte cauze țin de condițiile climatice (prea cald sau prea frig), administrarea anumitor medicamente (pentru controlul astmului, antihipertensive, antidepresive, antibiotice etc.), schimbările hormonale (menstruație, sarcină, menopauză), tulburările de ritm cardiac (fibrilație atrială, tahicardie supraventriculară, tahicardie ventriculară ș.a.), probleme ale inimii (la valvele cardiace, insuficiență cardiacă, boala cardiacă congenitală ș.a.) sau alte afecțiuni (deshidratare, febră, afecțiuni ale glandei tiroide, nivel scăzut de oxigen, potasiu sau magneziu în sânge, hipertiroidism, hipoglicemie ș.a.). Spuneam, mai înainte, că palpitațiile pot să apară oricând, însă cel mai des în următoare situații:

– după masă, ca urmare a consumării unor alimente prea condimentate sau a băuturilor cu cofeină sau alcool;

– noaptea, când, dată fiind starea de repaus, sunt percepute mai intens;

– în poziția culcat, dat fiind faptul că dormitul pe o parte poate crește presiunea din corp;

– toată ziua, ceea ce sugerează prezența unor probleme cardiace;

– cu anxietate, ca reacție la sentimente puternice;

– în sarcină, știut fiind faptul că, în această situație, ritmul cardiac și cantitatea de sânge care circulă în corpul gravidei se măresc, pentru a susține creșterea copilului.

Bătăi de inimă sub forma unor fluturări, bătăi de inimă prea rapide sau senzații de lipsă de bătaie de inimă, amețeli, transpirație excesivă, dificultăți de respirație, stare de confuzie, slăbiciune generalizată, dureri la nivelul pieptului sau în brațe și în zona superioară a spatelui, pierderea cunoștinței = simptome. Cum spuneam ceva mai înainte, chiar dacă unele palpitații nu reprezintă o problemă pentru sănătate, există și riscul unor complicații, unele dintre ele grave: leșin, formarea de cheaguri de sânge, risc cardiac, tahicardie, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă, atac vascular cerebral. Ne putem ține departe de toate acestea cu odihnă suficientă, o dietă echilibrată și sănătoasă, exerciții fizice moderate regulate, fără cofeină, tutun și alcool, un nivel redus al stresului și monitorizarea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. Pe scurt, prevenție. Dacă, însă, palpitațiile durează de mult timp și nu se ameliorează (ba chiar se agravează) și sunt însoțite de dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeală și leșin sau există un istoric de probleme cardiace, se recomandă prezentarea la medic. Pentru diagnostic, medicul evaluează datele obținute de la pacient (anamneză) privitoare la nivelul de stres, utilizarea de suplimente alimentare sau anumite medicamente, consumul de cofeină și alcool, nivelul de stres, dereglările metabolice etc. și poate recomanda analize de sânge, test de efort și efectuarea unei electrocardiograme, pentru verificarea ritmului cardiac, sau a unei ecografii, dacă la examinare se identifică un suflu îngrijorător.

Tratamentul este stabilit de medicul cardiolog, în funcție de cauza care provoacă palpitațiile, bolile de inimă asociate, starea de sănătate a pacientului și vârstă, iar în caz de afecțiuni cardiovasculare aflate la originea palpitațiilor, tratamentul poate avea în componență medicație, intervenție chirurgicală sau procedură de cardiologie intervențională. Cuprinde, bineînțeles, și evitarea factorilor care provoacă palptațiile, iar cauza și severitatea manifestărilor clinice determină trăsătura tratamentului de a fi personalizat.
 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!