Este o tulburare de somn în care persoanele afectate fac, în timp ce dorm (chiar și cu ochii deschiși), diferite acțiuni – de obicei, se plimbă/merg – fără să fie conștiente de ele. Datele statistice arată că circa 7% dintre oameni (1,5% adulți) au experimentat de-a lungul vieții cel puțin un episod de somnambulism, frecvent mai ales în cazul copiilor.
Somnambulismul apare în cea mai profundă stare a somnului, adică non-REM, de cele mai multe ori după una sau două ore de la adormire. Spuneam că este mai frecvent la copii și adaug faptul că, de obicei, dispare în perioada adolescenței. Poate fi confundat cu alte tulburări de somn (despre care am vorbit sau despre care veți afla din materialele viitoare) și, dacă se manifestă în episoade izolate, nu semnalează probleme grave. Reprezintă cu adevărat o tulburare numai în cazul în care se manifestă atât de des încât să provoace suferință și să perturbe activitatea de fiecare zi.
Starea de somnambulism mai este cunoscută și sub denumirea de noctambulism și nu are pe deplin elucidate cauzele (totodată factori de risc):
– privarea de somn;
– consumul de alcool (îndeosebi înainte de culcare) sau de substanțe interzise;
– unii factori de mediu, cum sunt sunetele puternice;
– unii factori fizici: nevoia de a urina, febra ș.a.;
– unele afecțiuni ale tiroidei (hipertiroidismul);
– unele probleme de sănătate mintală (ex.: tulburarea de stres post-traumatic);
– unele medicamente (somnifere sau sedative);
– unele boli ale creierului (ex.: maladia Parkinson);
– un factor genetic.
În materie de manifestări/simptome, vorbim despre:
– statul în pat, în șezut, cu ochii deschiși;
– ridicatul din pat și mersul la întâmplare;
– privirea sticloasă;
– lipsa comunicării;
– stare de confuzie la trezire, lipsă de coordonare;
– randament scăzut, din cauza lipsei de somn.
Episoadele de somnambulism pot dura de la 5 la 20 de minute, iar trezirea după astfel de episoade poate fi anevoiasă și lipsită de amintirea celor întâmplate. Diagnosticarea este de competența unui medic specializat în somnologie (subiect tratat de curând), ramură medicală care se ocupă de tulburările de somn. Important pentru stabilirea diagnosticului este istoricul medical al pacientului, coroborat cu simptomatologia. În plus, se poate uza de polisomnografie, monitorizarea anumitor parametri în timpul somnului fiind utilă în diagnosticarea unora dintre tulburările de somn. Această procedură, întotdeauna necesară în astfel de situații, poate confirma sau exclude somnambulismul. În cazuri mai complicate, medicul poate recomanda electromiografie sau electroencefalogramă.
Până în prezent, nu a fost descoperit un tratament specific pentru somnambulism, dar se procedează la tratarea afecțiunilor de bază, dacă somnambulismul este asociat cu o anume afecțiune, la administrarea de medicamente sau la autohipnoză. Totodată, pentru îmbunătățirea somnului, există tehnici de reducere a stresului și relaxare. Pe scurt, vorbim despre îmbunătățirea igienei somnului, administrarea unei anume medicații și consiliere de specialitate pentru reducerea stresului și îmbunătățirea somnului. În materie de prevenire, evitarea stimulilor înainte de culcare, a situațiilor stresante și somnul suficient sunt măsuri care pot reduce, măcar, frecvența episoadelor.
În final, accentuez, încă o dată, importanța somnului odihnitor, necesarul orelor de somn zilnic fiind, potrivit vârstei, astfel: la bebeluși, circa 16 ore, la copiii cu vârste între 3 și 12 ani, în jur de 10 ore, între 3 și 18 ani, 9 ore, apoi, până la 65 de ani, cam 8 ore, iar după 65 de ani pot fi suficiente 6 ore. Mai amintesc aici că importanța ritmurilor circadiene (ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice și comportamentale specifice entităților vii) pentru un somn sănătos a fost evidențiată și de geneticienii americani Jeffrey C. Hill, Michael Rosbash și Michael W. Young, laureați, în 2017, ai Premiului Nobel, pentru descoperirea mecanismelor moleculare care controlează ritmul circadian, iar din 2008, în fiecare an, în preajma echinocțiului de primăvară, se sărbătorește Ziua Mondială a Somnului.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!