Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei
Transport gratuit in RO
Pentru comenzi mai mari de 250 Lei

PREVENȚIA

04
ianuarie

 

Preveniți! Prevenția (prevenirea) reprezintă măsurile care trebuie luate pentru a nu face o anume boală. Este demonstrat științific faptul că 50% dintre afecțiuni pot fi prevenite prin informare constantă și vizite regulate la medic. Așadar, procedați ca atare!

Prevenția/profilaxia se constituie în totalitatea intervențiilor (educative, informaționale, schimbătoare de conduită, vaccinuri, tratamente etc.) care au ca scop îndepărtarea riscurilor și amenințărilor asupra sănătății. Dată fiind evoluția naturală a unei boli, cu cele cinci etape (subiacentă, susceptibilă, subclinică, clinică și recuperare/invaliditate/deces), măsurile de sănătate preventivă au fost grupate în etape similare:

prevenția primară/primordială, care se adresează indivizilor sănătoși și este în atribuțiile medicului de familie, cel care, ca medic al pacientului de la naștere până la moarte, îl vede tot timpul pe acesta înainte ca boala să apară și intervine, atât asupra lui, cât și a familiei lui, prin: acțiuni nespecifice (ex.: educația pentru sănătate, combaterea factorilor de risc) și acțiuni specifice (ex.: vaccinarea și imunizarea, administrarea de vitamine);

prevenția secundară, menită să descopere bolile cât mai precoce, știut fiind că, în acest fel, șansele de vindecare sau de supraviețuire sunt mai mari, iar depistarea despre care vorbim se face: în cadrul consultațiilor curente și prin teste și examene medicale regulate (screening, depistarea activă în masă a bolilor care au prevalență crescută; ex.: tuberculoza sau cancerul);

prevenția terțiară, cu normele privind managementul bolilor cronice, de maniera prevenirii apariției complicațiilor, reducerii efectelor bolii și recuperării optime, deoarece bolile cronice au, de obicei, o evoluție progresivă, cuprinzând în procesul patologic tot mai multe aparate și organe, ceea ce înseamnă agravarea stării de sănătate;

prevenția cuaternară, constituită din acțiunile care sunt întreprinse pentru a proteja persoanele/pacienții de intervenții medicale care au probabilitatea de a provoca mai mult rău decât bine sau, altfel spus, prevenirea efectelor adverse ale tratamentelor care nu dau rezultatele scontate (ex.: chimioterapia).

Mecanismele prevenției primare includ legislația pentru interzicerea și controlul privind utilizarea de produse periculoase și pentru a impune practici sănătoase (ex.: utilizarea centurii de siguranță și a căștii de protecție), educația privind obiceiurile sănătoase (ex.: să mâncăm bine, să nu fumăm, să nu consumăm alcool în exces, să facem exerciții fizice) și imunizarea împotriva bolilor infecțioase. Prevenția secundară cuprinde procedeele pentru detectarea și tratarea bolii cât mai curând posibil, pentru a stopa sau încetini progresul acesteia, și strategiile de prevenire a reapariției bolii și de punere în aplicare a programelor menite să readucă pacientul la starea inițială de sănătate (ex.: examene periodice și teste pentru depistarea bolilor, programe de dietă și exerciții fizice pentru prevenirea atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale, siguranța la locul de muncă). Prevenția terțiară are ca scop reducerea impactului bolilor cu efecte de durată, prin programe de reabilitare cardiacă sau accident vascular cerebral și de gestionare a bolilor cronice (ex.: pentru depresie, diabet, artrită), grupuri de sprijin menite să dezvolte strategii comune pentru un trai mai bun sau programe de reabilitare profesională, pentru recalificare după recuperare și activitatea într-o profesie care să nu mai aibă legătură cu vătămarea anterioară. Pentru multe dintre problemele de sănătate este necesară combinarea de intervenții primare, secundare și terțiare, pentru a se obține un grad sporit de prevenire și protecție.

În rezumat, principalul scop al prevenției este de a menține starea de sănătate, fapt care poate fi îndeplinit mai ușor decât tratarea, cu efecte rapide, fără efecte adverse și, nu în ultimul rând, cu costuri reduse. În consecință, preveniți! Faceți-vă un obicei din a lua toate măsurile necesare apariției stării de bolă!

 

În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.

Vă așteptăm!