Banalul spălat pe mâini. Banal la o privire superficială, dar o parte extrem de importantă pentru menținerea sănătății, știut fiind faptul că pe o singură palmă se pot aduna 400 000 de germeni. Prin urmare, spălatul pe mâini într-un mod corect și eficient ne ajută să ținem la distanță germenii și microorganismele, altfel capabile să ne îmbolnăvească fie și de la o simplă atingere de mâini nespălate.
Dacă cifra de mai înainte nu convinge de una singură, trebuie să știm că purtăm pe mâini milioane de germeni. Unii dintre ei inofensivi, dar și o mulțime periculoși, transmițători de infecții respiratorii, boli diareice, hepatite ș.a. Așadar: Ne spălăm pe mâini! La propriu. Prevenim, în acest fel, și pătrunderea germenilor periculoși în organism, prin atingerea ochilor, nasului și gurii, sau a ingerării lor, din alimente și băuturi preparate cu mâinile murdare. Spălatul pe mâini este parte dintr-o igienă zilnică corectă.
Că sfatul nu este nicidecum lipsit de temei o dovedește încă o cifră statistică la nivel global: doar 19% dintre oameni se spală pe mâini după ce merg la toaletă. Altele arată că spălarea corectă a mâinilor poate preveni 20% dintre infecțiile respiratorii sau 30% dintre bolile gastrice, ori că, după spălarea cu săpun, cantitatea de bacterii de pe mâini scade cu circa 85%. Nu întâmplător, și ca un fapt care contrazice încă o dată aparenta banalitate a demersului de față, Parteneriatul Global pentru Spălarea Mâinilor a stabilit Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, în fiecare an, pe 15 octombrie.
Mâinile trebuie spălate zilnic, în situații ca acestea:
– înainte de a prepara hrana și de a mânca sau a bea ceva;
– după utilizarea toaletei;
– după suflarea nasului sau după tuse ori strănut;
– după schimbarea scutecului la copii;
– după ajutarea unei persoane;
– după folosirea mijloacelor de transport în comun;
– după contactul cu animale;
– după contactul cu medii medicale;
– după contactul cu gunoiul menajer;
– înainte de manevrarea lentilelor de contact sau a protezelor dentare;
– înainte de a lua medicamente;
– înainte de tratarea unei răni;
– după contactul cu o persoană bolnavă;
– după contact sexual;
– oricând mâinile sunt murdare.
Spălarea corectă a mâinilor (fără exces) se face astfel:
– umezirea cu multă apă;
– aplicarea de săpun (antibacterian) sau dezinfectant (gel, șervețel, pulverizant) pe palme;
– frecarea palmelor cât se poate de ferm, fără a se omite încheieturile, timp de cel puțin 20 de secunde;
– frecarea reciprocă a palmelor și spatelor mâinilor;
– curățarea spațiilor dintre degete;
– clătirea din abundență;
– uscarea.
Spălatul pe mâini este prima și cea mai simplă și sigură modalitate de a preveni bolile și răspândirea acestora, având un rol semnificativ în protejarea sănătății personale și a celorlalți. Reprezintă o acțiune strategică pentru sănătatea publică și protejarea populației împotriva focarelor de boli la nivel global.
În farmaciile Medimfarm/Topfarm veți găsi întotdeauna personal cu înaltă competență profesională, care să vă îndrume corect în legătură cu tot ceea ce trebuie să faceți pentru sănătatea dumneavoastră și să vă recomande produsele farmaceutice adecvate.
Vă așteptăm!